open-navfaktor-logo
search
Legendarni golman
Kao Superman: Pogledajte kako se "odjavio" Gigi Buffon, otišao je u fudbalsku penziju
Legendarni italijanski golman Gianluigi Buffon, osvajač titule na Svjetskom prvenstvu 2006. godine, objavio je u srijedu da je u 45. godini okončao profesionalnu karijeru.
02.08.2023. u 19:21
get url
text

- To bi bilo sve ljudi! Dali ste mi sve. Dao sam vam sve. Zajedno smo postigli mnogo - napisao je Buffon na društvenim mrežama.

Objavu je ukrasio videom u kojem su slike pobjeda na 10 prvenstava, osvojenog Svjetskog prvenstva i brojnih trofeja osvojenih nakon njegovog debija u Serie A sada već davne 1995. godine. Također, tokom videa, legendarni golman u nekoliko navrata pretvara se u Supermana.

Buffon je sa Juventusom osvojio 10 titula u Serie A, ali je svoju zvjezdanu karijeru završio tamo gdje je sve i počelo, u Parmi.

U Parmi je osvojio svoj jedini evropski klupski trofej - Kup UEFA 1999. godine (sada Liga Evrope), ali u penziju odlazi bez trofeja pobjednika Lige prvaka pošto je sa Juventusom tri puta gubio u finalima.

Također je osvojio krunu francuske Ligue 1 sa Paris Saint Germainom u sezoni 2018/19, prije nego što se vratio u Juventus gdje je proveo još dvije godine.

Buffon drži rekord po broju takmičarskih mečeva u Serie A (657) i sa 176 utakmica (1997-2018) je igrač sa najviše odigranih utakmica u historiji za reprezentaciju Italije.

Taj period njegovog igranja za reprezentaciju obuhvata pet Svjetskih prvenstava, uključujući i vrhunac reprezentativne karijere, osvajanje Svjetskog prvenstva 2006. godine pobjedom nad Francuskom na penale.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.