open-navfaktor-logo
search
Problemi za Mostarce
Šta kaže Disciplinski pravilnik FSBiH: Kakva kazna čeka Zrinjski zbog nereda na stadionu?
Autor: Faktor/S. Š.
13.04.2024. u 20:07
get url
text
FOTO: SCREENSHOT
Zrinjski je pobjedom nad gradskim rivalom Veležom (1:0) nastavio potjeru za liderom Borcem i sada ima sedam boda zaostatka za banjalučanima.
Međutim, Mostarci bi se mogli suočiti sa drugim problemima. Naime, danas nakon pobjede nad Veležom na teren su utrčali navijači Zrinjskog (pogledajte OVDJE).
O neredima na stadionu govori Član 62. Disciplinskog pravilnika Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
- (1) Ako se na stadionu, ili neposredno van stadiona za vrijeme igre, prije i poslije igre, dogode neredi koji su ugrozili fizički integritet učesnika utakmice ili uzrokovali veću materijalnu štetu na stadionu, a organizator utakmice nije preduzeo mjere da spriječi nerede ili ih nije preduzeo u dovoljnoj mjeri, bit će kažnjen:
a) klub, novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, novčanom kaznom najmanje 1.000 KM.
(2) Ako se prekršaj iz stava (1) ovog člana okvalifikuje kao teži prekršaj ili ako se ponovi, bit će kažnjen:
a) klub, oduzimanjem od 3 do 9 bodova, odnosno od 3 do 9 negativnih bodova i novčanom kaznom od 5.000 KM do 10.000 KM i
b) sportski radnik kao odgovorno lice u klubu, zabranom vršenja funkcije od jedne do dvije godine i novčanom kaznom od 2.000 KM.
(3) Ako su neredi poprimili veću masovnost i prozrokovali takvu materijalnu štetu, pa je došlo do uznemirenja sportske i društvene javnosti i opšte osude, uz izrečene kazne iz stava (1) i (2) ovog člana, može se izreći kazna zabrane igranja pred gledaocima na određenoj tribini/tribinama ili cijelom stadionu ili zabrana igranja na određenom stadionu ili stadionima određenog područja ili zabrana odlaska navijača na gostujuće utakmice i to, u svim slučajevima, od 2 do 6 utakmica.
(4) Organ koji rukovodi takmičenjem može suspendovati stadion na kojem su se desili neredi, dok se u disciplinskom postupku ne donese konačna odluka, vodeći računa da taj postupak mora biti hitan.
(5) Fizički napad gledalaca na igrače, stručna, tehnička i službena lica utakmice, delegaciju i gledaoce protivničkog tima, smatra se težim prekršajem u smislu stavova (1) i (2) ovog člana.
(6) Ukoliko se utvrdi da je za nerede kriv gostujući klub ili njegovi navijači, primjenjuju se odredbe iz stavova (1) i (2) ovog člana - navodi se u Disciplinskom pravilniku Fudbalskog saveza BiH.
Sada je pitanje kako će nerede na stadionu Pod Bijelim brijegom tretirati službene osobe. Delegat meča bio je Davor Ristović iz Ističnog Sarajeva. Ulogu predstavnika sigurnosti FSBiH obavljao je Darko Šandara (Banja Luka). Glavni sudija bio je Irfan Peljto (Sarajevo), njegovi pomoćnici Senad Ibrišimbegović (Travnik) i Moamer Čaušević (Sarajevo), dok je četvrti sudija bio Frano Jelić (Široki Brijeg).
Za kraj treba naglasiti kako je Zrinjski pod uvjetnom kaznom zbog incidenata na meču protiv Veleža odigranog 13. novembra prošle godine. Tada je Disciplinska komisija FSBiH izrekla uvjetnu kaznu prema kojoj navijači Zrinjskog ne smiju napraviti nered na stadionu u narednih šest mjeseci. Međutim, od tada je prošlo pet mjeseci, tako da će to biti otežavajuća okolnost za Mostarce, koji bi mogli ostati i bez bodova.       
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.