open-navfaktor-logo
search
Trener Igmana
Edis Mulalić: Današnje mlade generacije su "pašteta" i "viršla" igrači, ne daj Bože da ih odvedemo na snijeg
Edis Mulalić je bosanskohercegovačkoj javnosti oduvijek poznat kao neko ko nema "dlake na jeziku".
18.01.2024. u 11:42
get url
text

Trener Igmana je u razgovoru za Sportske.ba u svom stilu objasnio kako vidi razlike u generacijama sa početka Premijer lige kada je i on bio igrač, te danas kada je trener.

- Teško je uporediti ta dva vremena. Meni igrač šalje video da dođe na probu. Kada gledaš na videoanalizi, svaki je top i za Real Madrida. Ti kada gledaš vizuelno, ne znaš koji je to nivo. Ne zna se koji je to nivo, negdje ima tribine i negdje nema. Svima je prije nekad bolje bilo. Prije kad su bili Sprečo i Hadžija, mi smo ništa bili, danas su ovi ništa, a mi smo bili dobri.

Mora se istaći da se finansijski i infrastrukturno napredovalo. Vidim da su igrači počeli ozbiljne pare zarađivati. Mene je stid reći kojeg igrača smo Hare i ja čuvali, koliko on ima iz Newcastlea i koliko mi imamo iz Željezničara. Kod nas se sad može ozbiljno finansijski zaraditi. Danas svaki klub skoro ima plastičnu travu i gdje si maksimalno zaštićen, ja sam pola života trenirao na šljaci. O toj razlici bi najbolje govorili igrači koji su igrali, a svako pametuje da je njihov period najbolji - kazao je Mulalić, pa nastavio:

- Činjenica je da sad imamo puno bolje uvjete svi. Ja se sjećam priprema kad sam bio igrač u Želji, pa smo otišli na planinu Bjelašnicu i mi smo ih radili u 80 cm snijega. Tri igrača završe sa promrzlinama, pa se nekad pitam za ovu djecu što ih zovem "pašteta" i "viršla" generacija. Ne daj Bože da ih odvedemo na takve uvjete. Ja sam čitav život jeo šljaku, ne daj Bože da si tu kad ti u augustu puhne vjetar i onda kašlješ zemlju i slično.

Promijenio se način razmišljanja, danas svaki igrač misli da je igrao u Villarrealu. Mene boli srce što danas igrači imaju veliki ego, to sigurno prije nije bilo. To vidim i generalno kod djece, mimo fudbala. Svako je samo sebi najbitniji, a mi malo stariji smo naučili da budemo predani klubu i da radimo maksimalno. Žele sve odmah, novac, slavu i šta ide s tim, a nema doprinosa u poslu i to je generacijski problem - poručio je trener Igmana.

Tim iz Konjica je jesenji dio sezone u Premijer ligi BiH završio na pretposljednjoj poziciji sa 19 bodova.

Isti broj bodova imaju Željezničar i Tuzla City, dok bod više imaju GOŠK i Posušje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.