open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Uposlenik BHANSA-e optužen za pronevjeru u službi i prisvajanje 276.000 maraka
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Dejana Pudara, uposlenika Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), za pronevjeru i prisvajanje sredstava u iznosu od oko 276.000 KM.
10.11.2023. u 16:26
get url
text

Prema saopćenju Tužilaštva BiH, njemu se stavlja na teret da je, kao glavni blagajnik BHANSA-e sa sjedištem u Mostaru i ovlaštena osoba za podizanje i raspolaganje novčanim sredstvima, tokom 2014. i 2015. podigao novac u konvertibilnim markama i eurima u iznosu od 372.300,57 KM, a onda, s ciljem da sebi pribavi protivpravnu imovinsku korist, prisvojio 276.222,50 KM.

Prema prikupljenim dokazima, kako navode iz Tužilaštva, krivično djelo je počinjeno na način da je Pudar krivotvorio račune, blagajničke naloge za isplatu akontacija i naloge za službena putovanja BHANSA-e za druge uposlenike i sebe, a da se putovanja uopće nisu desila.

- Tako je ishodio navodni osnov za isplate novčanih iznosa, koje je potom prisvojio za sebe, te je na taj način sebi pribavio nezakonitu imovinsku korist, a nanio štetu budžetu i svim građanima BiH - navodi se u saopćenju.

Navode optužnice, koja je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje i koja Pudara tereti za pronevjeru u službi, Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i dva vještaka te prilaganjem više od 500 materijalnih dokaza.

Također tokom postupka, kako je saopćeno, bit će zatraženo oduzimanje protivzakonite imovinske koristi.

Detektor je 2016. godine izvijestio kako su stotine hiljada maraka nestale iz blagajne BHANSA-e, nakon čega je suspendiran Pudar, a Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) započela istragu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.