open-navfaktor-logo
search
Masakr u Buči
Rusi negiraju zločine: Hranili smo ih, koristili su mobitele; Zelenski ruskim majkama: Pogledajte kakvu ste kopilad odgojile
Rusko Ministarstvo odbrane negira optužbe kijevskog režima za "navodno ubijanje civila u Buči", Kijevska oblast, saopćeno je iz Ministarstva odbrane Rusije. 
03.04.2022. u 19:33
get url
text

VEZANI TEKST - Dok svjetski lideri osuđuju masakr u Buči, Rusi tvrde da je sve laž i provokacija

- Sve fotografije i videosnimci koje je objavio kijevski režim koji navodno svjedoče o nekim "zločinima" koje su počinili ruski vojnici u Buči samo su još jedna provokacija. Za vrijeme dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, nijedan lokalni stanovnik nije stradao od bilo kakvog nasilnog djelovanja. Ruski vojnici isporučili su i distribuirali 452 tone humanitarne pomoći civilima u Kijevskoj oblasti. Sve dok je grad bio pod kontrolom ruskih oružanih snaga, pa čak i tada, do sada, meštani Buče su se slobodno kretali gradom i koristili mobilne telefone.

Izlazi iz Buče nisu bili blokirani. Svi lokalni stanovnici mogli su slobodno napustiti grad u sjevernom smjeru, uključujući i Republiku Bjelorusiju. Istovremeno, ukrajinske trupe su granatirale južne periferije grada, uključujući stambena naselja, danonoćno iz artiljerije velikog kalibra, tenkova i višestrukih raketnih sistema.
Naglašavamo da su se sve ruske jedinice u potpunosti povukle iz Buče već 30. marta, dan nakon rusko-ukrajinske runde razgovora u Turskoj.

VEZANI TEKST - Buča je nova Srebrenica: Stotine tijela ubijenih na ulicama, mnogima ruke vezane na leđima

Štaviše, gradonačelnik Buče Anatolij Fedoruk je 31. marta video porukom potvrdio da u gradu nema ruskih vojnika, ali nije ni pomenuo nijednog meštana koji je ubijen na ulici vezanih ruku.

Stoga ne čudi što su se svi takozvani "dokazi zločina" u Buči pojavili tek četvrtog dana, kada je u grad stigla Služba sigurnosti Ukrajine i predstavnici ukrajinskih medija.

Posebno je zabrinjavajuće što sva tijela ljudi čije je slike objavio kijevski režim nisu ukočena nakon najmanje četiri dana, nemaju tipične mrlje od leševa, a rane sadrže nepotrošenu krv. Sve ovo nedvosmisleno potvrđuje da su fotografije i videosnimci iz Buče još jedna produkcija kijevskog režima za zapadne medije, kao što je to bio slučaj u Mariupolju sa porodilištem, kao i u drugim gradovima - saopćili su iz Ministarstva odbrane Rusije. 

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski napao je Ruse zbog masakra nad civilima u Buči.

- Majke ruskih vojnika bi to trebale vidjeti. Pogledajte kakvu ste kopilad odgojile. Ubice, lopove, mesare - napisao je na Facebooku. 

Zelenski je također bio oštar prema NATO-u i rekao da je savez "imao šansu spriječiti rusku invaziju prije 14 godina. 

- Sada je Rusija došla - dodao je on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.