open-navfaktor-logo
search
Brojne reakcije
Restoran u Beogradu prvi uveo novu srpsku riječ, ljudi pišu: Molim vas, nemojte izmišljati...
Nedavno je u Srbiji organizirano takmičenje za najljepšu novu srpsku riječ. O rezultatima se na internetu naveliko raspravlja - mnogi se pitaju je li bolje koristiti tuđice ili je u komunikaciji doista potrebno koristiti riječi poput duhoklonuće (depresija).
19.10.2023. u 20:02
get url
text

Ali duhoklonuće nije jedina nova riječ - među 10 favorita za nove srpske riječi našla se i riječ smućak kao zamjena za riječ smoothie. Nova.rs piše da se ta riječ već našla na meniju jednog restorana u Novom Beogradu. 

Fotografija računa na kojem umjesto voćni smoothie piše voćni smućak brzo se proširila društvenim mrežama. Dok neki smatraju kako je to simpatično i odličan potez u očuvanju srpskog jezika, drugi tvrde da je izmišljanje ovakvih riječi sasvim bespotrebno. 

"Ovo me podsjeća na novohrvatski zrakomlat", "Bravo za restoran, pa nismo Amerikanci", "Upravo sam duhoklonuo kad sam ovo pročitao", "Molim vas, nemojte izmišljati ovako besmislene riječi", neki su od komentara na društvenim mrežama.

Osim duhoklonuća i smućka, ovo su bili još neki najbolji prijedlozi za nove srpske riječi: prohujak (flashback, trenutak koji je prošao), prikačica (prilog e-pošte, attachment), beznemož (must-have, nešto što se mora imati), letež (jet-lag) i (sviđ) za like.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.