open-navfaktor-logo
search
Uputili i apel
OIC najoštrije osudio napade: Izraelska vojna agresija na Palestince je ratni zločin
Organizacija islamske saradnje (OIC) najoštrije osuđuje trenutnu izraelsku vojnu agresiju na palestinski narod u pojasu Gaze šesti dan zaredom, u kojoj je ubijeno više od 1.200 osoba, ranjeno hiljade civila, uključujući žene i djecu, te razorene stambene zgrade, civilni objekti, infrastruktura, bolnice, škole, bogomolje i objekti Ujedinjenih nacija.
12.10.2023. u 14:32
get url
text

VEZANI TEKST - U izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno najmanje 1.200 Palestinaca, pacijenti i ranjeni leže na podovima u bolnicama

- Dodajte ovome nehumane nestanke vode i struje i kontinuirana svakodnevna namjerna ubijanja u gradovima Zapadne obale, uz ponovljene napade na blagoslovljenu džamiju Al-Aqsa. OIC ovu brutalnu agresiju na palestinski narod smatra eklatantnim kršenjem međunarodnog i humanitarnog prava i ratnim zločinom - kaže se u saopćenju ove organizacije.

Dodaje se kako OIC smatra Izrael, okupacionu silu, potpuno odgovornim za posljedice nastavka ove agresije.

Također, OIC je pozvao međunarodnu zajednicu da hitno interveniše kako bi prisilila Izrael, okupacionu silu, da odmah zaustavi svoje tekuće napade na palestinski narod, te osigura otvaranje humanitarnih koridora kako bi se olakšao ulazak lijekova i zaliha hrane i osnovnih potreba u pojas Gaze.

OIC je osnovan 1969. godine. 

Sa institucionalnim i političkim razvojem, broj članica Organizacije islamske saradnje porastao je od 25 država osnivača do današnjih 57 članica.

Bosna i Hercegovina u OIC-u ima svojstvo posmatrača. U ovoj organizaciji danas su okupljene države sa četiri kontinenta - Azije, Afrike, Evrope i Južne Amerike.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.