open-navfaktor-logo
search
Podvrgnuta istraživanjima
Nastarija osoba na svijetu proslavila 117. rođendan i otkrila namirnicu zaslužnu za dug život
Maria Branyas Morera, najstarija osoba na svijetu, danas je napunila 117 godina.
05.03.2024. u 14:16
get url
text

Naučnici se nadaju da bi španska penzionerka mogla pomoći u otkrivanju tajne dugog života, prenosi Daily Mail.

Morera je rođena u San Franciscu 1907. godine dok je gradom vladao drugi val bubonske kuge. Nakon što joj se otac razbolio, porodica se odlučila vratiti u Španiju 1915. godine tokom Prvog svjetskog rata.

 

Morerin otac umro je od tuberkuloze na brodu koji ih je vozio preko Atlantika, a na istom putovanju pri padu se povrijedila i sama Morera zbog čega je izgubila sluh na jedno uho.

Tokom života preživjela je dva svjetska rata, pandemiju španske gripe, Španski građanski rat i nedavno COVID-19. Službenu titulu najstarije osobe dobila je u januaru 2023. godine nakon smrti francuske časne sestre André.

Neobično za njene godine, Morera je aktivna korisnica društvene mreže X i redovno obavještava svojih 16.000 pratitelja o tome kako se osjeća.

- Dobro jutro svijete, danas punim 117 godina. Dogurala sam do tuda, napisala je Morera na platformi X, a kasnije i zahvalila svima na čestitkama uz citat Joane Raspall koji kaže da samo uz osmijeh koji joj se uputi u prolazu, već je ispunjena radošću.

Iznimno zdravlje u poznoj dobi privuklo je pažnju naučnika koji žele proučavati njeno tijelo.

- Ona je potpuno lucidna. S impresivnom jasnošću se sjeća događaja iz vremena kada je imala samo četiri godine i nema nikakve kardiovaskularne smetnje koje su uobičajene kod starijih ljudi. Jasno je da postoji genetska komponenta jer ima nekoliko članova njene porodice koji su stariji od 90 godina - rekao je naučnik Manel Esteller.

Kako bi pomogla drugima otkriti tajnu dugog života, Morera je pristala podvrgnuti se nekim naučnik ispitivanjima.

Prikupljeni su njeni uzorci sline, krvi i urina koji će se upoređivati s onima njene 80-godišnje kćerke.

Uzorci će omogućiti naučnicima da proučavaju njihove gene i pomoći u razvoju lijekova koji bi se mogli boriti protiv bolesti povezanih sa starenjem.

Morera ima troje djece, 11 unučadi i 13 praunučadi, a svoju dugovječnost pripisuje redu, miru i držanju podalje od otrovnih ljudi.

 

Prioritet joj je bio život bez stresa zbog čega je od svoje 92. godine živjela u domu za starije u katalonskom gradu Olot. Do svoje 105. godine svakodnevno je svirala klavir, čitala novine i vježbala.

Samo nekoliko sedmica nakon što je proslavila 113. rođendan, zarazila se COVID-19, no oporavila se za nekoliko dana. Tad je postala najstarija osoba koja je preživjela COVID-19, ali kasnije te godine rekord je srušila sestra André.

U decembru 2022. Morera je podijelila savjete o prehrani.

- I jedan savjet ako mi dopuštate. U doba kad se neprestano pojavljuju dijete i čudotvorne namirnice za zdravlje, potrebno je spomenuti jogurt - namirnicu za cijeli život s beskonačno mnogo pozitivnih učinaka na tijelo - napisala je na X-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.