open-navfaktor-logo
search
Zbog podmićivanja
FBI istražuje Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips
Brazilski tužitelji sumnjaju na to da su te kompanije u protekla dva desetljeća podmićivale vladine dužnosnike kako bi osigurale narudžbe medicinske opreme, namijenjene sustavu zdravstvene skrbi u toj južnoameričkoj zemlji
17.05.2019. u 16:42
get url
text

FBI je pokrenuo istragu protiv korporativnih divova Johnson & Johnsona, Siemensa, General Electrica i Philipsa zbog sumnje da su podmićivali brazilske dužnosnike u slučaju vezanom za prodaju medicinske opreme, kazala su za Reuters dva brazilska istražitelja.

Brazilski tužitelji sumnjaju na to da su te kompanije u protekla dva desetljeća podmićivale vladine dužnosnike kako bi osigurale narudžbe medicinske opreme, namijenjene sustavu zdravstvene skrbi u toj južnoameričkoj zemlji.

Brazilske vlasti tvrde da se više od 20 firmi možda udružilo u kartel koji je podmićivao dužnosnike. Optužuju i vladu da je napuhivala cijene medicinske opreme, poput uređaja za magnetsku rezonancu i opreme za protetiku.

Johnson & Johnson, Siemens, General Electric i Philips, čija ukupna tržišna kapitalizacija iznosi gotovo 600 milijardi dolara, prema cijenama dionica na jučerašnjem zatvaranju tržišta, najveća su inozemna poduzeća protiv kojih je u Brazilu u proteklim godinama pokrenuta istraga zbog sumnje u korupciju.

Ako se utvrdi da su prekršile zakone, velike američke i evropske kompanije mogle bi se suočiti i s velikim novčanim i drugim kaznama u SAD-u, prema zakonu o suzbijanju korupcije u inozemstvu (FCPA), koji građanima te domaćim i inozemnim kompanijama s vrijednosnim papirima izlistanim na američkim burzama zabranjuje podmićivanje stranih dužnosnika radi dobivanja posla.

Brazilska federalna tužiteljica Marisa Ferrari potvrdila je u intervjuu Reutersu da američko ministarstvo pravosuđa i Komisija za vrijednosne papire (SEC) pomažu u brazilskoj istrazi o kupovini medicinske opreme.

- Kontinuirano razmjenjujemo informacije s FBI-em u ovom slučaju (s medicinskom opremom). Oni traže dokumente i mi ih šaljemo. Zauzvrat nam pomažu u našoj istrazi - rekla je Ferrari, dodajući da su od američkog ministarstva pravosuđa i SEC-a dobili "puno materijala".

Ferrari nije željela navesti imena kompanija pod istragom američkih vlasti.

FBI nije htio ni potvrditi ni osporiti istragu

Ni u General Electricu nisu željeli komentirati istragu povezanu s poslovanjem u Brazilu. Naveli su samo da ustraju u "poštovanju načela integriteta, zakona i pravne države u Brazilu i u svakoj zemlji" u kojoj posluju.

Njemački Siemens je putem elektronske pošte saopćio da "ne zna ni za kakvu FBI-evu istragu o udruživanju u kartel u Brazilu".

Holandski Philips potvrdio je e-mailom da je pod istragom u Brazilu. U odgovoru Reutersu poslanom elektronskom poštom iz Philipsa su poručili: "Nije neuobičajeno da američke vlasti pokažu zanimanje za takva pitanja, a još je prerano za izvlačenje bilo kakvih zaključaka."

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.