open-navfaktor-logo
search
Mirovni koraci
Erdogan razgovarao sa Scholzom: Turska spremna da posreduje između Izraela i Palestine
Turska je spremna preduzeti mirovne korake ka okončanju izraelsko-palestinskog sukoba što prije, uključujući posredovanje, rekao je u četvrtak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan njemačkom kancelaru Olafu Scholzu, javlja Anadolija.
12.10.2023. u 19:33
get url
text

- U telefonskom razgovoru, Erdogan i Scholz razmijenili su mišljenja o izraelsko-palestinskom sukobu, koji izaziva zabrinutost na regionalnom i globalnom nivou te nastojanjima da se pronađu rješenja humanitarne krize - navodi se u saopštenju turske Direkcije za komunikacije.

U saopćenju se dodaje da je predsjednik Turske Erdogan naglasio da bi uspostavljanje nezavisne, suverene palestinske države s glavnim gradom u istočnom Al-Qudsu (Jerusalemu) unutar granica iz 1967. godine bilo ključno za trajno rješenje tog pitanja.

Situacija je eskalirala u Pojasu Gaze nakon napada palestinske grupe Hamas na izraelske gradove u subotu. Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu "Aqsa Flood". Izrael je uzvratio masivnim zračnim napadima na Gazu.

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskom bombardiranju Gaze danas je povećan na 1.417 osoba, dok je povrijeđeno 6.268 osoba. Najmanje 1.300 Izraelaca je poginulo, a 3.300 je povrijeđeno u napadima iz Gaze.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.