open-navfaktor-logo
search
Generalna skupština
BiH se u UN-u pridružila izjavi EU-a: Osuda poteza Rusije i podrška Ukrajini
Na današnjoj sjednici Generalne skupštine UN-a, Bosna i Hercegovina se pridružila izjavi Evropske unije o situaciji u Ukrajini. 
23.02.2022. u 22:32
get url
text

U izjavi se, oštro osuđuje odluka predsjednika Rusije Vladimira Putina, da prizna Donjeck i Lugansk kao nezavisne republike kao i odluka o slanju ruskih trupa u ove oblasti.

VEZANI TEKST - Putin uživo na TV-u potpisao priznanje Donjecka i Luganska: Trebao sam ovo davno uraditi

- Evropska unija podsjeća na svoju nepokolebljivu podršku suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica. EU oštro osuđuje odluku predsjednika Putina da prizna područja Donjecka i Luganska, koja su pod kontrolom Ukrajine, kao nezavisne entitete i odluku o slanju ruskih trupa u te oblasti. Pozivamo Rusiju da poništi ove odluke. Generalni sekretar UN-a je također izjavio u ponedjeljak da je "odluka Ruske Federacije kršenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine i nije u skladu sa principima Povelje Ujedinjenih nacija". Nezakonite radnje dodatno podrivaju suverenitet i nezavisnost Ukrajine i predstavljaju ozbiljno kršenje međunarodnog prava i međunarodnih sporazuma, uključujući Povelju UN-a, Helsinški završni akt, Parišku povelju i Budimpeštanski memorandum.

Evropska unija oštro osuđuje kontinuirane agresivne akcije i prijetnje Rusije protiv Ukrajine, uključujući neviđenu vojnu izgradnju u blizini granice s Ukrajinom i u Crnom moru i kroz raspoređivanje borbenih snaga u Bjelorusiji i zajedničke vježbe s Bjelorusijom i poziva Rusiju na deeskalaciju, da se pridržava međunarodnog prava i da se konstruktivno uključi u dijalog kroz uspostavljene međunarodne mehanizme -navedeno je u izjavi EU-a kojoj se pridružila i Bosna i Hercegovina. 

Dalje se navodi da "prošle i sadašnje akcije Rusije protiv Ukrajine nisu stvar samo Ukrajine ili Evrope, već da one imaju ozbiljne globalne implikacije". 

- Nepoštovanje osnovnih principa međunarodnog prava, Povelje UN-a i osnovnih principa međunarodnih odnosa usmjerenih prema drugoj državi izaziva ozbiljnu zabrinutost. Ova pravila važe za sve. I stalni član Vijeća sigurnosti ima posebnu odgovornost u pridržavanju Povelje. Pouke izvučene iz katastrofalnih sukoba 20. stoljeća, koje međunarodna zajednica nije bila u stanju spriječiti, jasne su u tom pogledu. EU u potpunosti podržava i, sa svoje strane, ponovo potvrđuje svoju punu posvećenost ključnim principima na kojima se gradi evropska sigurnost. Ovo posebno uključuje suverenu jednakost i teritorijalni integritet država; nepovredivost granica; uzdržavanje od prijetnje ili upotrebe sile; i slobodu država da izaberu ili promijene sopstvene sigurnosne aranžmane. O ovim principima se ne može pregovarati niti podliježu reviziji ili ponovnom tumačenju. Njihovo kršenje od strane Rusije prepreka je zajedničkom sigurnosnom prostoru u Evropi i ugrožava mir i stabilnost u Evropi i širom svijeta. Ono što se dešava u Ukrajini utječe na sigurnost svake zemlje članice UN-a. Stoga pozivamo Rusiju da poštuje principe Povelje UN-a, da deeskalira i da se uključi u značajnu diplomatiju. Generalni sekretar UN-a je prošle sedmice naglasio: "Ne postoji alternativa diplomatiji. Sva pitanja se mogu i moraju rješavati i rješavati u diplomatskim okvirima."

VEZANI TEKST - Dramatični govori u UN-u: Svjetski mir ugrožen, prijeti ogromna izbjeglička kriza

EU naglašava hitnu potrebu da Rusija deeskalira tenzije uzrokovane njenom agresivnom retorikom i gomilanjem vojske duž njene granice s Ukrajinom i na Krimu.

- Pozivamo Rusiju da odmah prestane sa raspirivanjem sukoba i da ukloni ruske trupe i opremu koja je ilegalno raspoređena u područjima koja trenutno nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine. Evropska unija oštro osuđuje nedavno povećanje kršenja primirja, kao i naredbe za mobilizaciju koje su izdale de facto vlasti u područjima koja trenutno nisu pod kontrolom Vlade Ukrajine. EU osuđuje upotrebu teškog naoružanja i podsjeća da je granatiranje civilne infrastrukture potpuno neprihvatljivo i predstavlja jasno kršenje primirja, sporazuma iz Minska i međunarodnog humanitarnog prava. EU pohvaljuje ukrajinsku suzdržanost suočenu s kontinuiranim provokacijama i naporima na destabilizaciji - navodi se u izjavi. 

Evropska unija pozvala je Rusiju da prekine svoju politiku izdavanja ruskih pasoša velikom broju ukrajinskih državljana koji žive u područjima pod kontrolom vlade u oblastima Lugansk i Donjeck.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.