open-navfaktor-logo
search
Mediji objavili
Armenska vojska u ratu protiv Azerbejdžana koristi srbijanske rakete!
Već dva dana traju žestoki sukobi armenskih i azerbejdžanskih snaga u regionu Nagorno-Karabah, a armenska vojska u granatiranju naselja u regionu Fizuli koriste rakete G-2000 srbijanske proizvodnje, pišu azerbejdžanski mediji.
28.09.2020. u 22:03
get url
text

Prema navodima azerbejdžanskog portala Azeri Defence, u Fizuliju su pronađeni ostaci projektila koje su oružane snage Armenije ispalile, a koje je proizvela srbijanska kompanija EDePro.

Prema katalogu ove kompanije, G-2000 je trenutno raketa najvećeg dometa na tržištu. Kompatibilan je sa raketnim bacačima BM-21 Grad i PM-70.

Ukupna težina rakete je 69 kilograma, težina bojeve glave je 19,1 kilogram, maksimalna brzina leta joj je 1.100 metara u sekundi, dok se njom može gađati sa maksimalne udaljenosti od 40,2 kilometra.

Treba napomenuti da je uoči borbe u regiji Tovuz u julu pokrenuto pitanje prodaje oružje Srbije Armeniji. Potvrđujući ovu činjenicu, zvanični Beograd je navodno priznao da je "minobacače i municiju vrijednu nekoliko miliona dolara izvezla u Armeniju privatna kompanija".

- Međutim, rakete ispaljene u najnovijim sukobima Armenije i Azerbejdžana pokazuju da je izjava Srbije neiskrena i da ona ustvari izvozi veće sisteme naoružanja u Armeniju. Ostaje da se vidi da li je ovo oružje prebačeno preko Armenije ili direktno režimu u Nagorno-Karabahu - piše Azeri Defense.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.