open-navfaktor-logo
search
Analiza
Sva težina američkog utjecaja sa slučajeva korupcije mora preći na slučaj Dodik, jer što on duže ostane na vlasti sa Čovićem...
Dodikov poziv srpskim kadrovima unutar institucija Bosne i Hercegovine da ih napuste i time ih paralizuju je prijetnja i crvena linija koja je bez obzira da li se sprovede ili ne, apsolutno pređena.
10.04.2023. u 21:27
get url
text

VEZANI TEKST - Dodik: Pokušavam da ubijedim Hrvate da jednokratno napustimo institucije BiH

Ova njegova izjava, bilo da je plod nervoze ili Putinovog plana, uopće nije besmislena, naprotiv. To je alarm i jasan znak da je međunarodna zajednica podbacila u svojim nastojanjima da inkriminirajući korupcijom jedne, abolira i odobrovolji druge da odustanu od politike podjela. Ova Dodikova izjava neće pokrenuti nikakve radikalne poteze međunarodnog faktora u Bosni i Hercegovini što samo potvrđuje činjenicu da se partija geopolitičkog pokera na Balkanu nastavlja jer je Zapad ubijeđen da Rusi blefiraju sa mogućnošću da zapale Balkan.

Taj svjesno preuzet rizik Bidenove administracije je sam po sebi neprihvatljiv. No Washington podiže ulog i mijenja svoje saveznike antikorupcijskim narativom što drma temelje kako američkog utjecaja i autoriteta u regionu, tako ionako krhkih država Balkana i praktično traži da Putin otkrije svoje karte. Ako je napao Ukrajinu sa dosta slabijim kartama u rukama nego što ih u geopolitičkom smislu ima na Balkanu, zašto onda tražiti od njega da i ovdje pokaže da ne blefira?  

Zapad se mora pomiriti sa činjenicom da je Ruska Federacija diplomatski i politički osvojila Zapadni Balkan i da neće tu prednost olako proćerdati. Potreban je daleko duži, veći i ozbiljniji angažman kako bi se situacija na Balkanu promijenila ili neka Putinu daju jednu četvrtinu Ukrajine i zaključe s njim novi Minhenski sporazum. Ako se na ove Dodikove prijetnje propusti reagirati, sljedeća faza je konflikt i postavljanje opasnog presedana jer se kompromitira autoritet SAD-a i u Evropi pokreće domino efekat, gdje na isti način danas sutra i Katalonija može od Rusije tražiti garancije za secesiju od Kraljevine Španije. Ako Madrid reaguje, eto ruskih podmornica sa nukelarnim projektilima na Gibraltaru. To je sljedeći nivo ucjene, kao u Jadranskom moru prošle godine kada su ruske podmornice čisto kao demonstraciju sile neopaženo ušle i izašle iz te akvatorije uz skrining svojih ratnih brodova. To su te karte koje Putin ima u rukama i koje će razjediniti i prepasti Evropu u borbi protiv zefašizma. Smatrati to blefom je krajnje nedogovorno.

Najvažnije u ovom političkom trenutku je osigurati mir i stabilnost BiH. SAD kao najvažniji strateški partner državi BiH mora hitno regovati, ako misle da spriječe Putina da internacionalizira sukob u Ukrajini izazivanjem konflikta na Balkanu i drugdje u Evropi. Blok stranaka iz Federacije BiH koji čini novu vlast na nivou BiH, ako želi da nastavi svoju dalju kompromitaciju ostajući u vlasti sa Dodikom, svoj stepen saradnje s njim mora uvjetovati pokazivajem koalicionog kapaciteta koji neće podrazumijevati SNSD. Mogućnost promjene partnera je nužnost, radi opstanka države i izbjegavanja blokada rada institucija, jer ako mu ovo prođe samo sa "mlakim" saopćenjima i "oštrijim" reakcijama, Dodik sljedeći put kreće u realizaciju, imao podršku Vučića ili ne.

VEZANI TEKST - Komšić za Faktor: Opasno je nadati se da će stranci zaustaviti Dodika

On je naime ocijenio da su Bošnjaci lišeni evropskog, američkog i hrvatskog savezništva, te apeluje i na njih da mu se pridruže u "antikolonijalnoj borbi" što je krunski dokaz intencija Moskve u vezi dehumanizacije Zapada u očima Bošnjaka. Niz pogrešnih poteza američke administracije posebno u smislu bezrezervne podrške nametanju monoetničkih izbornih rješenja od strane sada već osvjedočenog počasnog konzula Republike Hrvatske, pa tek onda visokog predstavnika u BiH her Schmidta dao je Dodiku za pravo da poziva Bošnjake da mu se pridruže. Briselskim kadrovicima mora već jednom biti jasno da je podrška hrvatskom projektu jedna etnija jedan glas, radi činjenice da u BiH predominantno žive Bošnjaci protivna evropskoj pravnoj stečevini i demokratiji za koju se svi navodno zalažemo.

Dehumanizacija i depolitizacija Bošnjaka u očima Zapada je višedecenijski projekat Beograda i Zagreba započet u Karađorđevu u martu 1991. Ako se Brisel tada diskretno pridružio tom projektu i zarad mira u kući sa Mađarima i Hrvatima to toleriše i danas, SAD mora pokazati da se kao i 1995. može izdići iznad tih prizemnih politika u kojoj u genocidu nestaju cijeli narodi. To znači da sva težina američkog utjecaja koja, vidjeli smo, nije mala sa slučajeva korupcije mora preći na slučaj Dodik.

Jer što duže on ostane na vlasti zajedno sa svojim partnerom Čovićem, veći su izgledi Putinu da od konflikta u BiH profitira od svog raširenog i dobro uspostavljenog utjecaja kojeg neometano gradi već punu deceniju, i to ne samo na Balkanu već i u Evropi općenito.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.