open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Putin ujedinio cijeli svijet protiv sebe, da li su njegovi sateliti u regionu svjesni toga
Masovni napadi i pokreti ruske vojske na sjeveroistočnom i jugoistočnom sektoru usmjereni su na veće urbane centre poput Odesse i Harkova, a težišni cilj operacije ostaje Kijev prema kojem se kreće kolona od 64 km.
02.03.2022. u 10:15
get url
text

Rusi su se resetovali na svoju staru taktiku frontalnog potiskivanja sa koncentracijom kritične mase snaga na težištu operacije uz poznatu "sprženu zemlju", gdje se protivnik ne štedi u smislu jednakog napada na njegov front i pozadinu. To ipak više leži tom ruskom načinu vojnog rezonovanja kod svih nivoa oficirskog kadra jer ruska vojska je dokazala da nije dizajnirana ni obučena da vodi hibridni oblik rata i ograničeni oblik upotrebe sile. Pokazali su da ne znaju pivotirati diplomatski pritisak i tzv. multilevel vojne operacije na terenu jer im nedostaje i logistika i obuka  za takvo šta. To znači da Rusija nije bila u stanju da uspješno integriše nijedan od savremenih instrumenata ratovanja - elektronsko ratovanje, sajber ratovanje, hibridne prijetnje, propagandu - u vojni napad. U Ukrajini struje ima, telekomunikaciona infrastruktura (uključujući internet) je u punom zamahu, a to je u modernom ratu najjači resurs. 

VEZANI TEKST - Blizu 6.000 ruskih vojnika poginulo u Ukrajini; Reznikov: Novi Bayraktari već stigli

Ideja te prve faze je bila osramotiti vlast u Kijevu koje se naziva nacistima i pojaviti se kao spasitelj države. Nakon prve faze osramoćeni su samo ruski generali. Naime, sramotno je da je pozicija ruske vojske kao velike sile u Ukrajini dovedena do tačke kada 2/3 svojih ukupnih snaga uz nuklearnu prijetnju cijelom svijetu Putin mora da angažuje kako bi Ukrajinu privolila da im se politički povinuje.

Katastrofalno je sa aspekta upotrebe vojne sile da Rusija nakon sedam dana intezivnih borbi drži i proširuje tri klina ukrajinske teritorije, Kijev, Harkov i sjever Krima. Patetično je sav ovaj cirkus pravdati padom Hersona nakon 160 sati ograničene vojne operacije u kojem se još pruža otpor. Istovremeno otužno je gledati ruske i medije u regionu koji ih podržavaju i koji ovu tešku kompromitaciju ruske vojne sile predstavljaju kao neminovni vojni uspjeh, kao da je takvo šta i bilo upitno od početka sukoba.

Zna se da se Ukrajina ni u kom slučaju ne može na duže staze vojno odoljevati Rusiji i taj zaključak nije nova teorema u nuklearnoj fizici. Ali zar njima nije žalosno da je nasljednica slavne pobjedničke Crvene armije spala da gura pokvarena vozila sa ceste da kolona prođe jer logistika ne može da ih popravi ili da njeni vojnici pustoše supermarkete po Ukrajini, ostaju bez goriva i predaju se bez borbe. Umjesto te realne slike, mediji naklonjeni Putinu u pet dana, dva puta vrte istu informaciju o predaji 110 ukrajinskih vojnika koji su se predali drugog dana invazije.  

VEZANI TEKST - Vučić se u mukama nada prekidu ruske invazije na Ukrajinu

Zar je pregovaranje glavni strateški potez Generalštaba u Moskvi gdje se sva ova bruka nastoji ublažiti korištenjem nama u Bosni i Hercegovini dobro poznate taktike neselektivnog gađanja civila i to zabranjenom kasetnom municijom, razarajućim balističkim raketama, aviobombama i krstarećim projektilima. I sve to samo da bi se Ukrajina privolila da sjedne za pregovarački sto i kroz pregovore zvanično postane "neutralna" zemlja, izbjegavajući vojne veze s NATO-om. 

Jednostavno, ruska vojna i politička logika ne prihvata da je inferiornija u odnosu na NATO iako je to u zadnjih sedam dana cijelom svjetu postalo očigledno da jeste. U modernom ratu kojeg prate svi svjetski mediji u kojem je mobitel najjače oružje, jer neumoljivo bilježi poraze i nepoštivanje pravila ratovanja, mora da se zadrži barem privid dobre volje u odnosima sa međunarodnom zajednicom pa čak i sa ukrajinskim stanovništvom. Putin je i tu zatvorio vrata svojom arogancijom očekujući da će se Ukrajinici pokoriti sili. Umjesto toga ruska vojna sila svom svojom silinom je udarila u zid ukrajinskog otpora.

Na Ruse danas u Ukrajini maloljetnici bacaju Molotovljeve koktele, a cijeli svijet ih smatra krivim za rat i stradanja u Ukrajini uz uvođenje strahobalnih sankcija koje će tek nanijeti štetu. Čak je i Švicarska koja od Napoleonovih ratova nije nikome držala stranu, sada javno osudila sve što Rusija radi u Ukrajini i uputila Ukrajincima pomoć. Putin je uspio da ujedini cijeli svijet protiv sebe. Ostaje pitanje da li su njegovi sateliti u našem regionu postali toga svjesni. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.