open-navfaktor-logo
search
Komentar
Prozivati Sarajevo za antisemitizam je maliciozno, Hrvatska ima najmanje prava da prišiva tu etiketu
Obilježavanje 85. godišnjice početka progona Jevreja u nacističkoj Njemačkoj, koje je trebalo biti upriličeno u Sarajevu 8. novembra, otkazano je jer su u jevrejskoj zajednici procijenili kako su u opasnosti zbog rastućeg antisemitizma, kojemu su izloženi nakon eskalacije sukoba na Bliskom istoku. Poštujem odluku Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini.
26.10.2023. u 12:01
get url
text

VEZANI TEKST - U Sarajevu zbog sigurnosnih razloga otkazano obilježavanje godišnjice progona Jevreja

Međutim, stvari postaju jasnije kada se uzme činjenica da je suorganizator trebala biti i hrvatska ambasada u BiH, jer Hrvatska trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA). Ta je organizacija utemeljena kako bi komemorirala žrtve Holokausta izučavajući historijske činjenice.

Eh pa da pogledamo par činjenica...

Prema web stranici Statista.com broj zločina zasnovan na antisemitizmu u Sjedinjenim Američkim Državama u periodu od 2008-2022. narastao je više od 100 posto. Od 1.382 zločina 2008. do 3.697 zločina 2022. Prema istom izvoru samo u Njemačkoj je 2022. zabilježeno 88 zločina na bazi antiemitizma, u Francuskoj 43, a u Velikoj Britaniji čak 136. Sa druge strane, prema istom izvoru, u SAD-u je u 2022. broj antimuslimanskih organizacija porastao za 22, a bijeli supermisti i neonacisti su dobili čak 169 novih organizacija i web sajtova.

Kada pogledamo ove statistike, zbog par marškanja, koja se nikako nisu smjela desiti, prozivati ovaj grad, Sarajevo, za antisemitizam je maliciozno, zlonamjerno i tužno. A od svih aktera iz EU, Hrvatska ima najmanje prava da bilo kome u regionu, a posebno Sarajevu prišiva etiketu antisemitizma.

Od 14.000 Jevreja koliko ih je bilo u Bosni i Hercegovini 1941. godine, vrlo temeljitom provedbom rasnih zakona, zločinačka NDH je taj broj svela na nepunih 1.600 ljudi. Od oko 10.500 Jevreja koje je rat zatekao u Sarajevu, njih oko 9.000 je odvedeno raznim transportima u ustaške ili njemačke logore. Samo ih je 40 preživjelo užasne masakre po ustaškim logorima i sabirnim centrima od kojih su se i Nijemci ježili.

A Jevreji Sarajeva imaju svoj blagdan i naziva se Hag Aasirim, time se sjećaju događaja iz 1819. kada su turske vlasti htjele da pogube najviđenije Jevreje Sarajeva što Sarajlije nisu dozvolile. Sarajevski Jevreji, dakle, imaju svoj Purim (Purim de Sarajevo) i svoju Megilu de Sarajevo kada se sjećaju veličanstvenog djela njihovih susjeda Bošnjaka. Mehmed Efendija Handžić je nastavio ovu praksu i za vrijeme zločinačke kampanje NDH protiv Jevreja bio je inicijator da El Hidaja u Sarajevu donese rezoluciju o osudi zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima što je i učinjeno 12. oktobra 1941. godine.

Niko nema pravo da u Sarajevu našoj Jevrejskoj zajednici prijeti i da im se ograničava ili kvari obilježavanje bilo kojeg događaja, jer naš suživot traje stotinama godina i tako će i ostati. Isto tako niko nema pravo da podršku Sarajeva narodu Palestine zloupotrebljava za svoje političke agende u kojoj su Bošnjaci uvijek islamski radikali i potencijalni teroristi. Onda su to, također, hiljade građana po evropskim prijestolnicama koji su digli glas ljudskosti zbog civilnih žrtava Gaze istovremeno osudivši i Hamas. Neka se gospoda koja je rušila sinagoge po učenju Njemačke eugenike 40-tih i koja ih i danas pali po cijeloj Evropi, pohvale da su kroz povijest na ovaj način zaštitili ili bar pokušali da zaštite svoje susjede.  

Za kraj. Nije tačno da se zločini Hamasa nisu osudili kako od Islamske zajednice u BiH, tako i od gradonačelnice i ostalih uglednih intelektualaca. Sam sam prvi osudio zločine Hamasa protiv civila i ukazao ko stvarno stoji iza njih. Nemojte Sarajevu pripisivati nešto što nikada nije "krasilo" ovaj grad, već se pogledajte u ogledalo.    

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.