open-navfaktor-logo
search
Svega, samo nema njega
Nevjerovatna nuspojava: Ministru Mandiću se nakon vakcine gubi trag!
Raste broj zaraženih, ušli smo u četvrti val pandemije koronavirusa, imunizacija stanovništva je u punom jeku ili bolje rečeno trebala bi biti, svi nadležni za zdravlje stanovništva se tu i tamo "ukažu" narodu, samo federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića nigdje nema. 
03.09.2021. u 15:01
get url
text

Većina stanovnika Federacije Bosne i Hercegovine teško da bi se mogla sjetiti Mandićevog lika, bez da ga guglaju. U jeku prošlog, trećeg vala koronavirusa, viđali smo ga tu i tamo, ali evo već mjesecima ga nema. Gdje i šta radi ministar, ne zna se. 

Federacija BiH, prvenstveno Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo FBiH, sve ovo vrijeme otkako su u BiH počele pristizati vakcine nisu uradili gotovo ništa na promociji imunizacije.

Istupanje pojedinih činovnika u medijima, dakako na inicijativu medija, nije nikakva kampanja. Takva kampanja, kakvu smo vidjeli u drugim zemljama je izostala. Osim ako federalne vlasti, u ovom slučaju predvođene Ministarstvom zdravstva i Zavodom, pod kampanjom za imunizaciju podrazumijevaju onih nekoliko videa koje su snimili i postavili na YouTube. Ili možda pozive na imunizaciju koje dolaze od nekoliko penzionerki čije fotografije i izjave su objavljene na web stranici Zavoda? Ili oni, "federalni stručnjaci i eksperti", itekako znaju osmisliti kampanju, ali tako da je građani ne vide, a novci koji bi trebali biti utrošeni na promociju imunizacije završe u privatnim džepovima? Kampanje ni ministra, dakle, nema. 

VEZANI TEKST - U FBiH u oktobru istječe rok za 340.183 doze vakcina, hoće li biti utrošene na vrijeme?

Ali čega onda ima? Ima viška uposlenika, savjetnika, moderatora na konferencijama za medije za koje ne znamo ko i koliko ih plaća, na osnovu čega su dobili ugovore... Ima i viška inertnosti, pa tako novinari koliko bi i htjeli blagovremeno informirati građane o vakcinaciji, ne polazi im često za rukom jer se odgovori na famozne medijske upite čekaju danima. 

Ima viška i vakcina. Da, dobro ste pročitali. Ukoliko se do oktobra ne utroše, FBiH će biti prinuđena u farmaceutski otpad dati više od 300.000 doza vakcina protiv COVID-19. "Federalni stručnjaci" nedavno su pozvali građane koji su primili AstraZenecu da ubrzaju revakcinaciju. Ne mora se, kažu, čekati osam do 12 sedmica što je po preporuci proizvođača najadekvatniji period, mada može i kraće. "Federalni stručnjaci" nisu se potrudili detaljnije objasniti zbog čega je preporuka da se skrati rok za revakcinaciju, pa se već govorka da žele potrošiti vakcine kako ih ne bi bacali. 

VEZANI TEKST - Ministar Mandić se ukazao: Bilo mi je nelagodno što sam se vakcinisao donacijom, ali...

Ko je kriv za to što će vakcine završiti na otpadu? Pa oni koji nisu ubrzali proces distribucije i vakcinacije, u pojedinim kantonima oni koji su imunizaciju odlučili obavljati isključivo na jednom punktu i to mjesecima - poput Zetre, oni koji nisu prstom mrdnuli da osmisle i provedu kampanju te tako edukuju i "privole" građane na imunizaciju... Oni koji su sve vrijeme šutjeli dok su razne dezinformacije o štetnosti pojedinih vakcina, što je besmislica, dopirale do građana i tako demotivirale građane da potraže svoju dozu. Dalo bi se nabrajati... 

No, vratimo se našem junaku s početka priče. Zaista, u svemu ovome što se trenutno dešava u FBiH, a i proteklih mjeseci, gdje je ministar Mandić? Među prvima se vakcinisao u Mostaru, da bi nakon toga ministar dobio jedinstvenu nuspojavu - nevidljiv je. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.