open-navfaktor-logo
search
Vojna analiza
Globalna zavjera: Ukrajina je kriva što je Rusija napala
Dok su jučer trajale borbe ruske i ukrajinske vojske koja i četrnaesti dan za redom pruža žestok i organiziran otpor nekadašnjoj drugoj vojnoj sili na svijetu, svjetska javnost je svjedočila namjernom gađanju porodilišta u Mariupolju od strane ruskih snaga.
10.03.2022. u 10:20
get url
text

Zli jezici će sve to pravdati globalnom zavjerom američkih hegemonista koji su Ukrajinu i gurnuli u ralje ruske željezne zvijeri. Kao što to reče antiglobalistički spiritus movens Noam Chomsky - "Njemačka je ta koja je kriva što je došlo do sukoba u Jugoslaviji i što je JNA priskočila u pomoć srpskoj manjini!?"

VEZANI TEKST - Svijet osuđuje stravične napade na Mariupolj, Rusi tvrde da su Ukrajinci dječiju bolnicu pretvorili u borbeni položaj

Na tom nepogrešivom moralnom kompasu tužno je i žalosno to što su Amerikanci tokom svog rata u Iraku pobili 100.000 civila za deset godina, što i jeste naravno za svaku osudu, ali kada to uradi neko drugi onda je to  bjelosvjetska zavjera koja je fabrikovala smrt skoro 10.000 Bošnjaka u Srebrenici za 96 sati. Dakle, antiglobalistički moralni kompas je nepogriješiv kada se radi o zločinima zapada protiv nedužnih "naftnih diktatura" po Bliskom istoku, a kada je u pitanju genocid u Srebrenici to se pravda tvrdoglavim nepokoravanjem novonastalim okolnostima koje je proizvela sila.

Ukrajina je izabrala upravo to, da se ne pokori pred silom i sada "mora" da trpi posljedice. Takva hipokrizija i odron u moralnom i etičkom smislu je paravan da opravdate vlastite zločine kriveći uvijek nekog drugog. To je ta ideologija poricanja i narativ negacije u koji nažalost vjeruje velika većina ljudi koji nemaju pristupa relevantnim informacijama kada je u pitanju rat u Ukrajini ili ih one uopće ne zanimaju. Vjeruju u tumačenje zvanične Moskve da se radi o nacistima koji bolje i ne zaslužuju. Kako to nama u Bosni zvuči poznato, zar ne...

Ta snaga ukrajinskih boraca koja nadahnjuje cijeli svijet, crpi se upravo iz tog cinizma, tako da se situacija na terenu mnogo ne mijenja, iako su ruske snage u širem rejonu Kijeva započele svoju ofanzivu. Iako su primjećeni veliki pokreti ruskih trupa na kijevskom pravcu njihovo neodustajanje da se okane napredovanja po bataljonskim taktičkim grupama koje im prave strahovite probleme u logističkom smislu je sa vojne tačke gledišta potpuno nerazumna.

Naime, osnovna taktička jedinica ruske pješadije je bataljonska taktička grupa, koja se sastoji od tri motorizirane čete, tenkovske čete, artiljerijske baterije, obavještajne (izviđačke) čete, čete za upravljanje bespilotnim letjelicama, čete za PZO i voda za protivelektronska dejstva. Strategijska zamisao je da je ova bataljonska taktička grupa (BTG) dovoljna da se zajedno sa drugim BTG u sadejstvu iznese sa protivnikom, što se iz dana u dan pokazuje pogrešnom strategijskom premisom.

Ukrajinska vojska je pokazala da iako trpi gubitke ipak uspijeva da zadrži operativnu pokretljivost i međusobnu povezanost. Ukrajinske jedinice znaju da izbjegnu žešće udare ruske artiljerije i avijacije te da brzo pređu u kontranapad s ciljem da se izoluju ruske bataljonske taktičke grupe jedna od druge i da ih zatim tuče pojedinačno prvo artiljerijom zatim protuoklopom i na kraju svojim jedva ispravnim tenkovima i pješadijom.

Tako se polako topi ofanzivna moć Ruske Federacije koja ne daje željeni razultat na terenu velikom brzinom što je za Moskvu od strateške važnosti. Istočna izbočina prema Kijevu između Sume i Harkova je nakon početnog uspjeha u potpunom zastoju, jer trpi strahovite udare od ukrajinskih iznenadnih prepada na logističke kolone u nastupanju. Ukrajinci su na ratištu kod Harkova prešli u kontranapad i odbacili Ruse iz nekoliko predgrađa koja su pala u prvim danima rata. Na tom dijelu fronta primjećuje se značajniji zastoj u ruskom naletu i tendencija zaobilaženja, kao i na južnom bojištu gdje osim kod Mariupolja čija se odbrana nastoji slomiti namjernim gađanjem civila, ruski napad nastoji zaobići ukrajinske dobro utvrđene i branjene položaje i proširiti proboj.

Primjetan je veliki problem koji se kod ruskih snaga javlja u logističkom smislu, što zbog oduženja rata ili "specijalne vojne operacije" koja se zbog polako nastupajućih sankcija sve teže servisira i namjernih napada Ukrajinaca na logističke kolone. Ponovo je zabilježena upotreba taktičkih borbenih dronova Bayraktar TB-2 od strane Ukrajine ovoga puta na južnom dijelu ratišta.   

Turska će danas biti domaćin ministrima vanjskih poslova Rusije i Ukrajine na njihovom prvom sastanku otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu. Sergeja Lavrova i njegovog kolegu Dmitra Kulebu dočekat će turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u Antaliji. Za nadati se je da će ovaj sastanak započeti proces mirovne konferencije o Ukrajini koja će zaustaviti konflikt i natjerati Rusiju da prestane da koristi silu protiv civila i napusti teritoriju jedne suverene države sa svojim vojnim trupama. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.