open-navfaktor-logo
search
Otklonjeni nedostaci
Jaja A klase iz BiH uskoro bi mogla u markete u Evropskoj uniji
Autor: Indikator/Faktor
15.03.2024. u 23:01
get url
text
Kopredsjedavajući Koordinacionog odbora živinara/peradara BiH Predrag Miličić izjavio je da su otklonjeni uočeni nedostaci na putu da se jaja A klase plasiraju na tržište Evropske unije, o čemu će uskoro biti obaviještena i Evropska komisija.
Miličić je rekao u Doboju, gdje je danas održan sastanak ovog odbora, da peradari u BiH moraju prevenirati pojavu salmonele i dokazati da su na tom putu otklonjeni uočeni nedostaci.
On je naveo da će o postignutim rezultatima obavijestiti Evropsku komisiju nakon čega tokom ove godine očekuje inspekciju inspektora Kancelarije za hranu i veterinarstvo EU-a, nagovijestivši da se odobrenje o izvozu jaja A klase može dobiti i samo na osnovu izvještaja domaćih institucija, prenosi Indikator.
Miličić je podsjetio da je ova grana u decembru pokrenula inicijativu za izvoz rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića, kao i tovnog materijala kada je živinarstvo u pitanju.
– EU je veliko tržište. Ukoliko budemo odobreni za A za klasu, to automatski stvara preduslove da možemo dizati kapacitete koje moramo sad prilagođavati okolnostima na način tržištu BiH i regiona, to će povući i ostale proizvođače da uđu u odobravanje od Ureda za veterinarstvo BiH, a time i upošljavanje novih ljudi i novih kapaciteta - izjavio je Miličić.
Pomoćnik ministra za veterinarstvo Negoslav Lukić podsjetio je da se na tržite EU-a već izvoze jaja A klase, ali pod B klasom za konditorsku industriju.
Predstavnica kompanije "Iradia" iz Laktaša Biljana Tomić rekla je da BiH trenutno ima viškove u proizvodnji te vrste robe, te da te viškove uspijevaju plasirati na tržište Srbije, a radili su i neke izvoze na tržišta zemlja Bliskog istoka.
Istakla je da bi izlazak na tržište EU-a doveo do proširenja njihovih kapaciteta i novog zapošljavanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.