open-navfaktor-logo
search
Lijepo druženje
U Bosanskom pozorištu iz Zenice održana Smotra dramskog stvaralaštva osoba sa teškoćama
U Bosanskom narodnom pozorištu Zenica danas je održana 9. smotra dramskog stvaralaštva osoba sa teškoćama u okviru 26. međunarodne kulturne manifestacije "Zeničko proljeće".
12.05.2023. u 15:29
get url
text

Ovogodišnja Smotra je organizovana u partnerstvu Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica i Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona.

Prema riječima Ermine Nišić, rukovoditeljice Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta ove godine pored zeničkih škola, učešće su uzeli i gosti iz Tuzle i Sarajeva.

- Već tri godine nismo pravili Smotru dramskog stvaralaštva osoba sa teškoćama zbog pandemijskih uvjeta, te se nadamo da ćemo sa ovom, IX smotrom nastaviti tradiciju druženja, a danas je naše cjelodnevno druženje sa djecom koja su uvijek puna ljubavi, radosti i života - kazala je Nišić. 

Tarik Salčinović, direktor Škole za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju osoba sa poteškoćama u psihofizičkom razvoju Zenica je izjavio da za njihove učenike to mnogo znači iz ugla kreativnosti, jer na taj način djeca razvijaju svoju maštu, a njihov socijalni karakter posebno dolazi do izdražaja".

- Zahvaljujući ispunjenom danu i druženju u pozorištu, djeca će imati priliku da upoznaju i nove prijatelje - naglasio je.

Voditeljica Odjela odraslih u Zenici ispred Centra za djecu i odrasle sa posebnim potrebama Zeničko-dobojskog kantona Aida Demirović ustvrdila je da su "više godina  učesnici Smotre, te da bi voljeli da se i češće događa, jer je ovakvo druženje jedini način da se pokažu mogućnosti i vještine korisnika s teškoćama i da se pokaže koliko je njima ovakvo druženje važno za rast i razvoj".

- U dosadašnjoj praksi smo vidjeli da se pokazalo pozitivno, jer su djeca bivala zadovoljnija, upotpunili smo im ljepotu življenja, a i priuštili lijepo druženje - istakla je Demirović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.