open-navfaktor-logo
search
Kultura sjećanja
"Sklonište": Film o rađanju pozorišta u okupiranom Sarajevu, sutra na YouTube kanalu SARTR-a
U utorak 7. aprila u 18 sati putem YouTube kanala Sarajevskog ratnog teatra SARTR-a, bit će emitiran dokumentarni film "Sklonište".
06.04.2020. u 18:36
get url
text
Detalj iz predstave "Sklonište"
Detalj iz predstave "Sklonište"

Film je napravljen povodom obilježavanja 25. godina od osnivanja Sarajevskog ratnog teatra i svoju je premijeru imao u SARTR-u 17. maja 2017. godine.

Dokumentarni film "Sklonište" baziran je na sjećanjima i osjećanjima kreativnog tima i publike koji su učestvovali i gledali premijerno izvođenje predstave "Sklonište" 6. 9. 1992.

Predstava "Sklonište", u režiji Dubravka Bibanovića, prva je predstava tek osnovanog Sarajevskog ratnog teatra, a tokom opsade odigrana je 97 puta.

- Dočekali smo kraj predstave u oduševljenju, bili smo učesnici te predstave. I dugo, dugo je poslije toga trajao aplauz, ušli smo među glumce, pozdravljali se, ljubili, grlili. Bili sretni da okupiranom gradu pokažemo da se možemo boriti sa kulturom i umjetnošću i da onaj ko se na to osloni, sigurno pobjeđuje -  kazao je Jovan Divjak

- Nije bilo bolje ideje u haosu rata, nego osnovati teatar. I nakon sedam mjeseci izaći sa prvom predstavom. I to sa predstavom koja dolazi direktno iz srca čovjeka pod opsadom kazao je Aleš Kurt.

Autorski tm filma: 

Režija i montaža filma/ Emir Z Kapetanović
Kamera/ Almir Đikoli
Ton/ Samir Hrković
U filmu učestvuju/ Jovan Divjak, Jasna Diklić, Gradimir Gojer, Alija Aljović, Nešo Kovač, Velid Hodžić, Senad Bašić, Emina Muftić, Miki Trifunov, Irena Mulamuhić, Jusuf Pušina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.