open-navfaktor-logo
search
Vijećnica
Sjećanje na preminulog umjetnika: Dirljivim zvukom frule Enver Hadžiomerspahić prisjetio se sina
Tihom muzikom, muzikom duše, zahvalio je na podršci i ljubavi okupljenih prijatelja, i odao počast svom sinu, čija umjetnost i angažirani rad su bili cijenjeni i van okvira Bosne i Hercegovine
29.11.2019. u 16:25
get url
text
Enver Hadžiomerspahić: Dirljivi nastup
Enver Hadžiomerspahić: Dirljivi nastup

U povodu obilježavanja 27. godišnjice rođenja i razvoja Projekta Ars Aevi, i sjećanje na prerano preminulog njegovog osnivača, umjetnika Anura Hadžiomerspahića, danas je u Vijećnici upriličena projekcija virtualne izložbe ANUR ART.

- Sa željom da Anurovu umjetnost dostojanstveno predstavimo, u predstojeće tri sedmice, od 29. novembra do 19. decembra, svakoga dana od 9 do 11 sati, u prostoru Vijećnice, bit će projiciran stalni kružni tok videovirtualne izložbe Anurove umjetnosti, predstavljene u formi koju je sam autor pripremio i postavio na YouTube 2016. godine. Prvi i posljednji dan ovog memorijalnog ciklusa imat će svoju specifičnost. Prvi dan, 29. novembar je Dan šutnje, a posljednji dan, 19. decembar, Dan je prijatelja - istakli su iz Ars Aevija.

Za okupljenu masu, Anurov otac i pokretač Projekta Ars Aevi Enver Hadžiomerspahić svirao je na fruli. Tihom muzikom, muzikom duše, zahvalio je na podršci i ljubavi okupljenih prijatelja, i odao počast svom sinu, čija umjetnost i angažirani rad su bili cijenjeni i van okvira Bosne i Hercegovine.

- Anur Hadžiomerspahić bio je umjetnik snažnog senzibiliteta koji se nije samo bavio promišljanjem društvenih, ekonomskih i političkih uvjeta, uzroka i posljedica, nego i umjetnik koji je prikazivao, upućivao i upozoravao nas na anomalije i opasnosti savremenog načina života. Njegova umjetnost je eksplicitno angažirana, suočena sa političkim i etičkim zahtjevima, i u duhu izražajnog sredstva kojim se koristio - plakat, imala je propagandno-edukativni cilj - između ostalog zapisala je Asja Mandić.

Prvog i posljednjeg dana projekcije, 29. novembra i 19. decembra, ulaz za prijatelje Projekta Ars Aevi, i za posjetitelje videoizložbe ANUR ART je slobodan.

Kako smo saznali, Kolekcija budućeg muzeja savremene umjetnosti Ars Aevi napustila je depo Centra Skenderije, a novi dom pronašla je u Vijećnici. Da li će to biti novi izložbeni prostor ili je sklonjena do izgradnje zgrade muzeja, vrijeme će pokazati.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.