open-navfaktor-logo
search
Narodno pozorište Sarajevo
"Seljačka opera": Spektakularna muzička komedija premijerno 17. aprila
Autor: Faktor
15.04.2024. u 10:34
get url
text
Muzička komedija "Seljačka opera" Darvaša Benedeka i Pintéra Béle, u režiji Andrása Urbána premijerno će biti izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 17. aprila, sa početkom u 19.30 sati.
Mlada je trudna. Mladoženja voli drugu. Njegova polusestra treba da se zaruči za uvijek pijanog šefa željezničke stanice jer će tim brakom očuh dobiti dva jutra vinograda. Sprema se svadba. Čekaju se zaruke. Okupljena je presretna tazbina koja se, naravno, voli svim srcem i širokim osmijehom. Iza koga je jasna računica.
I kao da već nije dovoljno svega – pojavit će se i kauboj. Sa velikim… Velikom količinom novaca. Pošteno zarađenom. Na ovoj svadbi ne postoji niko ko ne krije neku tajnu. I sve tajne će se otkriti odjednom. Pitanje je samo – koliko skandala jedna svadba može podnijeti. Seljačka opera Bele Pintera i Benedikta Darvaša u režiji Andraša Urbana komad je u kojem svi pjevaju. A ko pjeva – zlo ne misli.
U predstavi igraju: Sanjin Arnautović, Amra Kapidžić, Aldin Omerović, Sanela Krsmanović-Bistrivoda, Sara Seksan, Vedrana Božinović, Mirvad Kurić, Sanin Milavić i Mak Čengić.
Sat i deset minuta muzike uživo na sceni izvodi bend
FOTO: Velija Hasanbegović
Sat i deset minuta muzike uživo na sceni izvodi bend u sastavu: maestro Fuad Šetić (čembalo, korepetitor i dirigent), Amar Beširević (violina I), Ajnija Germić (violina II), Sara Kasap (violina III) i Rastko Zečević (kontrabas).
Dramaturginja je Vedrana Božinović, koreograf Krisztian Gergye, scenografiju i kostime radi Adisa Vatreš-Selimović, muzička saradnica je Lejla Jusić.
Prvo reprizno izvođenje je u četvrtak, 18. aprila u istom terminu. Sljedeća igranja planirana su za  13. i 17. maj, te 11. juni.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.