open-navfaktor-logo
search
Sve izvedbe počinju u 20 sati
Sedam komedija na ovogodišnjem festivalu "Mostarska liska"
Autor: Faktor
10.04.2024. u 08:16
get url
text
Za ovogodišnje 21. izdanje Međunarodnog festivala komedije "Mostarska liska" od ukupno pristigle 41 prijave iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore selektirano je sedam pozorišnih predstava komedijskog žanra.
Predstave će se igrati od petka, 17. maja, kada će biti upriličeno svečano otvaranje festivala premijernom izvedbom predstave "Koordinator", autora Emine Kovačević-Podgorčević i Dragana Komadine, u režiji Tanje Miletić Oručević, nastale u koprodukciji Narodnog pozorišta u Mostaru i Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru.
Naredne večeri, u subotu, 18. maja na rasporedu je predstava "Hrkači", autora i redatelja Nikole Pejakovića, nastala u produkciji Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banje Luke.
Zatim je u nedjelju, 19. maja na repertoaru predstava "Mistero Buffo", autora Daria Fo, u režiji Lee Delong, nastala u produkciji Umjetničke organizacije Grupa iz Zagreba.
U ponedjeljak, 20. maja posjetitelji će gledati predstavu "Uobraženi bolesnik", autora Jean-Baptiste Poquelin Molière, u režiji Đorđa Nešovića, a koju igra ansambl Knjaževsko-srpskog teatra Kragujevac iz Srbije.
Utorak, 21. maja rezerviran je za izvedbu predstave "Ne daj se, generacijo", autorski projekt Alena Muratovića i Maria Drmaća, nastala u produkciji Pozorišta mladih Sarajevo.
Šeste večeri festivala, u srijedu 22. maja, na rasporedu je predstava "Totovi", autora Ištvana Erkenja, u režiji Andraša Urbana, a koju igra ansambl Sarajevskog ratnog teatra SARTR.
Posljednjeg dana takmičarskog dijela festivala, u četvrtak, 23. maja, igrat će se predstava "Realisti", autora Jure Karasa, u režiji Matka Raguža, nastala u produkciji Teatra EXIT iz Zagreba.
Ceremonija zatvaranja festivala i svečana dodjela nagrada bit će održana u petak, 24. maja.
Sve izvedbe počinju u 20 sati, a cijena ulaznice iznosi 10 KM.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.