open-navfaktor-logo
search
Novi problemi
Kulturne institucije čekaju upute kojih se moraju pridržavati kako bi ponovo otvorili vrata
Federalni štab Civilne zaštite donio je odluku da muzeji, galerije, biblioteke i kina mogu početi sa ponovnim radom.
16.05.2020. u 20:30
get url
text
Zemaljski muzej BiH
Zemaljski muzej BiH

Ova vijest obradovala je uposlenike kulturnih institucija, ali neki od njih vrata za javnost još ne mogu otvoriti jer, kako su nam kazali, čekaju uputstva, odnosno savjete kako da to izvedu, s obzirom na to da se još mora držati socijalna distanca, u istom prostoru ne smije boraviti previše ljudi...

- U fazi smo pripreme otvaranja, ali sada nemamo precizan datum kada ćemo moći to napraviti. Obratit ćemo se zvaničnicima za savjete - kazali su nam iz multipleksa Cinema City.

Na listi "odabranih" ne spominju se teatri, a direktor Narodnog pozorišta Sarajevo Izudin Bajrović kaže da ni oni ne znaju zašto.

- Jako smo zbunjeni, vidjeli smo da se pominju smuzeji, kina, galerije, koncertne dvorane... Tražili smo pojašnjenja od nadležnih, još nismo dobili konkretnu informaciju. Čekamo - pojašnjava Bajrović.

Ističe da također trebaju dobiti uputstva na koji način će organizirati predstave i publiku.

- Razmišljali smo prvo da igramo na otvorenom dok se ne steknu mogućnosti da uđemo u salu. Zaista ništa ne znamo kako će to izgledati. Čekat ćemo upute - dodaje Bajrović.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kaže da i oni čekaju upute kako bi mogli početi sa radom.

- Razmišljamo već kako da počnemo proces proba, da li možemo postaviti predstavu, kako će to sve izgledati. Čekaju se mjere, kako i šta - ističe Hadžihafizbegović.

Dok Historijski muzej BiH otvaranje svojih vrata za javnost najavljuje za ponedjeljak, 18. maja, simbolično na Međunarodni dan muzeja, uposlenici Zemaljskog muzeja još razmišljaju kada će ponovo otvoriti vrata.

Kako saznajemo, upali su i u novu krizu, plaće nisu dobili od februara, a kako stvari stoje, neće uskoro ni dobiti. Povodom Međunarodnog dana muzeja na društvenim mrežama predstavit će projekat "I mi smo iz Bosne i Hercegovine".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.