open-navfaktor-logo
search
Historijski muzej BiH
Izložba "Covidiary": Potresne fotografije pandemije , svjedoci nevidljivog neprijatelja koji ne bira žrtve
U okviru manifestacije "Ljeto u muzeju" u Historijskom muzeju BiH otvorena je izložba "Covidiary", koja prezentira fotografski dnevnik pandemije Bosanca i Italijana- Mirze Agića i Fabia Bucciarellija.
07.08.2020. u 16:24
get url
text


Izloženu selekciju fotografija napravio je redovni profesor University of Arts iz Londona, doktor Paul Lowe, a na njima su zabilježeni detalji iz Sarajeva tokom najgorih dana pandemije, ali i potresne fotografije iz jednog od najpogođenijih gradova na svijetu virusom COVID-19, Bergama, nastalih u istom periodu.

- Svi poslovi koje sam radio kroz život su bili dinamični i vezani za turizam i ugostiteljstvo. Kako je taj sektor snažno pogođen pandemijom prestao sam raditi što mi je dalo mogućnost da se bavim onim što zaista volim, fotografijom. Unatoč rizicima odmah sam odlučio kamerom zabilježiti trenutak u vremenu, pridržavajući se svih zadatih okvira Kriznog štaba. Obzirom da sam u stanu imao dvoje male djece i suprugu, mjere zaštite sam podigao na još veći nivo.

 

Tako sam zadržao dinamiku na koju sam navikao kroz posao a istovremeno zadovoljio strast koju mi fotografija donosi. Radio sam dan za danom. Danas, kada je taj neponovljivi osjećaj iza nas, a mi kao društvo nismo naučili lekciju, želim ovom izložbom podići svijest o onome šta se dešavalo i šta se nažalost i dalje dešava i to u još radikalnijem obliku. Volio bih da ova izložba bude u stvari performans koji će pokazati da je i društveni život moguć, ali samo ako smo odgovorni kao ljudi i ako prihvatimo novu realnost- kazao je Agić.


Izložba "Covidiary" realizovana je uz pokroviteljstvo Ambasade Republike Italije u BiH, koja je prepoznala važnost upoznavanja javnosti sa gorućim problemom. Za posjetioce će biti dostupna do 20. augusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.