open-navfaktor-logo
search
Retrospektiva
Galerija "Preporod" u Sarajevu: Džeko Hodžić izložbu "Skice" posvetio unuku za rođendan
U galeriji "Preporod" u Sarajevu večeras je otvorena izložba "Skice" akademskog slikara Džeke Hodžića koju je posvetio unuku Rianu za njegov 15. rođendan, javlja Anadolija.
09.10.2023. u 22:10
get url
text

VEZANI TEKST - Džeko Hodžić uoči izložbe "Skice" u Sarajevu: Sa nama se potkusuruje svijet, a mi toga nismo svjesni

Džeko je, kako je istaknuto na otvaranju izložbe, "predstavio skice koje su nastajale dugi niz godina".

Skice su rađene raznim tehnikama, na različitim materijalima i u različitim formatima. Cijela izložba zapravo je retrospektiva priprema za rad po ciklusima. Jer, skica je trasa ka likovnom djelu, odnosno, ona je skup različitih elemenata iz umjetnikove mašte, koji svoj završni oblik i svrhu dobiju tek na slikarskom platnu.

- Skica je moj cio život, moja ljubav i moje dileme. Ona je nešto sa kim živim, dijelim i dobro i zlo. S njom spavam, doručkujem i ručam. S njom gladujem. Svađamo se i ponekad hvatamo za gušu. Ne popušta ni ona, a i ja sam tvrdoglav. Materijal kojim je radim je u mojim rukama. Ja je stvaram i oblikujem, ali se ona otima. Hoće da me zavede u nepoznato. Da mi ukaže na drugačije, da prkosi i zapovijeda. Opet, ja ne dam se. Biti će kako ja hoću ili letiš u kantu za smeće pa na reciklažu. Na svu sreću po mene ona ima manje prostora od mene. Moje mape su tu da je prime, udome, ugriju i izvedu na pravi put. Tada prestaju dileme i nesporazumi. Skici njeno, meni naše djelo. Hvala joj što me čini sretnim - kazao je Hodžić.

 

Slikar, kako je istakao Eugen Borkovsky u katalogu koji prati izložbu, "hrabro izlazi pred publiku s raznorodnim likovnim isječcima na najraznovrsnijim podlogama".

- Umjetnik je, prema ličnom iskazu, za svaki ostvareni rad ili ciklus izveo mnoštvo skica. Kod Džeke Hodžića očita je sklonost promjeni, eksperimentu, što označava hrabrost kreatora. On ne odbacuje početne eksperimentalne studiozne dijelove rada koje većina autora ne pokazuje. Skica je najčešće najspontaniji dio procesa oblikovanja. Ovaj postav nudi nemiran svijet isprepleten previranjima sjećanja, otklona mitovima, propitivanja oblika. Ovim projektom umjetnik istvoremeno prikazuje i sakriva. Izaziva nas na promatranje, a da nam pri tome ne nudi gotov rezultat. Ovaj niz nije lagano štivo. Znatna količina emocionalne napetosti proviruje iz svih ponuđenih radova. Možemo ih čitati kao dnevnik stanja - istakao je Borkovsky.

Hodžić je istaknuti i nagrađivani bh. slikar koji je izlagao na 90 samostalnih i 597 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Djela mu se nalaze u mnogim galerijama, muzejima i privatnim kolekcijama. Živi i radi u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.