open-navfaktor-logo
search
Prikazao stanje u BiH
Živopisni Ljubić o srpsko-hrvatskom partnerstvu: Oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime
Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora, inače privatne udruge Dragana Čovića, sinoć je u emisiji "Otvoreno" emitiranoj na HTV-u čija je tema bila Izborni zakon BiH, pokušao slikovito prikazati odnose unutar Bosne i Hercegovine.  
06.05.2022. u 10:18
get url
text

- BiH je dvodimenzionalna federacija. Bez izbornog zakona i određenih pravila, Hrvati bi bili izbačeni iz vlasti. Bošnjačka većina je opstruirala provedbu odluke Ustavnog suda BiH. Hrvatsko-srpskog partnerstva nema. Ukoliko ga ima ponekad to je taktičko partnerstvo iz nevolje. Maksima u našem narodu poznata stoljećima. Kaže se otprilike ovako "oj Turčine za nevolju kume i ti vlaše silom pobratime". Usred poltiilčkg nasilja kojem su Hrvati izloženi decenijama, Hrvati su prisiljeni tražiti partnerstvo tamo gdje je to moguće - kazao je živopisni Ljubić što je na društvenim mrežama izazvalo burne komentare. 

Ljubić je u emisiji potencirao da se još uvijek može doći do rješenja oko Izbornog zakona BiH, te da visoki predstavnik Christian Schmidt ima mogućnost da nametne Izborni zakon jer ima jasne gabarite, odnosno odluke Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. Schmidt ima obavezu da reagira, poručio je Ljubić, čime bi se. kazao je on, stvorili uvjeti za deblokade. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.