open-navfaktor-logo
search
"Granica postoji"
Završen protest Dodikovih pristalica u Oštroj Luci i kod Vlasenice
Nakon Istočnog Sarajeva, Doboja, Lopara i Nevesinja, skupovi podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću održali su se danas na međuentitetskoj liniji u Koprivni kod Oštre Luke i u Lukama kod Vlasenice.
08.09.2023. u 18:21
get url
text

Protest su organizovali Dodikovi simpatizeri, a okupljanje je zvanično počelo u 18 sati.

Na ove dvije lokacije raspoređeni su pripadnici policije, ali i EUFOR-a. 

Nekoliko stotina Dodikovih pristalica, među kojima su i politički funkcioneri SNSD-a stiglo je u Koprivnu kod Društvenog doma. Saobraćaj prema Sanskom Mostu za vrijeme trajanja protesta bio je blokiran.

U Oštroj Luci su među okupljenima primijećeni Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS-a, delegat Radovan Kovačević, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i načelnik Bosanskog Novog Miroslav Drljača.

Oštra Luka   FOTO: RTV Sana

U Lukama kod Vlasenice u prvom redu zapažen je općinski načelnik Miroslav Mićo Kraljević, protiv kojeg se vodi proces pred Sudom BiH zbog ratnih zločina. 

On je ranije danas izjavio da "srpski narod više ne smije i ne može da dozvoli da gaze po njemu i urušavaju Republiku Srpsku, čijim institucijama će danas dati podršku na skupu 'Granica postoji' na entitetskoj liniji u Lukama kod Vlasenice".

FOTO: RTRS

Okupljeni su sa sobom nosili trobojke i transparent s natpisom "Granica postoji".

Nešto prije 19 sati protestno okupljanje je završeno, a skup je prošao bez incidenata. 

Protiv entitetskog predsjednika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu zbog neustavne odluke da se ne objavljuju odluke visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Prošle sedmice su tim povodom, a nakon što je odbijen zahtjev za okupljanjem pred pravosudnim institucijama Bih u Sarajevu, također održani protesti na entitetskim linijama, prilikom čega je bio blokiran saobraćaj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.