open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno na sajtu
U Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku 15. maja rasprava o stanju u BiH, šta se dešava s Rezolucijom o Srebrenici
Tridesetog aprila je u Vijeću sigurnosti UN-a održana vanredna sjednica na zahtjev Rusije, jedna od pet stalnih članica ovog tijela
AUTOR: Faktor
02.05.2024. u 14:59
get url
text
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija 15. maja održat će debatu o Bosni i Hercegovini, navedeno je na stranici ovog međunarodnog organa. 
Podsjetimo, 30. aprila je u Vijeću sigurnosti UN-a održana vanredna sjednica na zahtjev Rusije, jedna od pet stalnih članica ovog tijela. 
To je, ustvari, bio zahtjev Srbije koja je na taj način željela onemogućiti da se na zasjedanju Generalne skupštine UN-a nađe Rezolucija u genocidu u Srebrenici.
Tom prilikom ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja je rekao kako je pismo članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović odraz zabrinutosti srpskog naroda u BiH. U daljem obraćanju je rekao da "BiH više nema status suverene i nezavisne države"
Cvijanović se putem videolinka obratila na sjednici obrušivši se na visokog predstavnika Christiana Schmidta iskazavši još jednom kako su predstavnici entiteta Republika Srpska protiv Rezolucije.
Schmidt je, pak, kazao kako predsjednik i zvaničnici RS-a napadaju Dejton zapaljivom retorikom. Ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija je naglasio kako "donošenje pisma članice Predsjedništva BiH Cvijanović na Vijeće sigurnosti, bez konsultacije drugih članova Predsjedništva BiH i EUFOR-a,  smatra zloupotrebom poslovnika Vijeća sigurnosti i degradacijom institucije Predsjedništva BiH".
- Države članice su te koje se obraćaju Vijeću sigurnosti UN-a, a ne administrativne jedinice država. Ovo je direktni napad na suverenitet i političku nezavisnost BiH. Samo BiH ima međunarodni pravni subjektivitet, a vanjska politika nije u nadležnosti entiteta. BiH je u proteklih nekoliko godina suočena s nekoliko izazova, ali uglavnom zbog djelovanja vlasti RS koje podrivaju ustavno-pravni poredak i koriste zapaljivu retoriku, ograničavaju slobodu mišljenja i okupljanja i podižu političke i etničke tenzije - istakao je Lagumdžija.
Zvanični datum sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se glasalo o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici još nije utvrđen, ali se očekuje da će u drugoj polovini maja ona biti na dnevnom redu.
Finalni prijedlog rezolucije kojom bi se 11. juli u svijetu obilježavao kao Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine upućen je predsjedniku Generalne skupštine UN-a Dennisu Francisu, potvrdio je jučer Lagumdžija.
Prijedlog rezolucije sastoji se od sedam tačaka, kojim se želi sačuvati sjećanje na srebreničke žrtve i spriječiti njihovo negiranje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.