open-navfaktor-logo
search
Ambasador BiH pri UN-u
Lagumdžija potvrdio: Finalni prijedlog Rezolucije o genocidu u Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a
Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći će se ovog mjeseca na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a
AUTOR: Faktor
02.05.2024. u 07:31
get url
text
Ujedinjene nacije
Ujedinjene nacije
Zlatko Lagumdžija, ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama (UN), saopćio je da je finalni prijedlog Rezolucije o Srebrenici upućen predsjedniku Generalne skupštine UN-a, Dennisu Francisu.
- Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, finalni prijedlog Rezolucije "Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995.", od strane "cross- regional core group", otišao je prema Predsjedniku i svim stalnim misijama u UN-u. Sretan 1. Maj - poručio je Lagumdžija u objavi na društvenoj mreži X.
Rezolucija o genocidu u Srebrenici naći će se ovog mjeseca na dnevnom redu Generalne skupštine UN-a.
Rezoluciju su podržale brojne zemlje u svijetu, ali Srbija i Rusija, zajedno sa zvaničnom politikom u bosanskohercegovačkom entitetu - RS, koju predvodi Milorad Dodik, suprotstavljaju se Rezoluciji bez ikakvog opravdanog razloga.
Putem stalnog predstavništva Ruske Federacije u UN-u, u utorak su osigurali obraćanje članice Predsjedništva BiH, Željke Cvijanović, na Vijeću sigurnosti UN-a, koja je tom prilikom iznijela niz neutemeljenih tvrdnji o sigurnosnoj situaciji u našoj zermlji.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.