open-navfaktor-logo
search
Pred sutrašnju sjednicu
Zastupnici u Parlamentu FBiH: Ko ima žgaravicu zbog "gutanja žaba", diktat HDZ-a, neodgovorno rukovodstvo...
Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine konstituiran je prije osam mjeseci, a do sada su održane svega dvije redovne sjednice, što su naši sagovornici okarakterisali kao ekstremni primjer neodgovornosti rukovodstva.
05.07.2023. u 14:22
get url
text

VEZANI TEKST - Marinković-Lepić sazvala vanrednu sjednicu: Preduvjet za imenovanje Vukoje u Ustavni sud

Komentirali su i izbor zastupnika Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH.

Nakon gotovo tri mjeseca nerada u Sarajevu će sutra biti održane dvije sjednice Zastupničkog doma FBiH, vanredna i redovna.

Mi nismo podržali ni ovo rukovodstvo 

- Na neodržavanje sjednica gledam kao na ekstremni primjer neodgovornosti rukovodstva Parlamenta koje nije do današnjeg dana krenulo u izradu Programa rada Parlamenta za 2023. godinu, a ušli smo u mjesec juli. To se nikada nije događalo.

Dakle, svjedočimo apsolutnoj neodgovornosti rukovodstva i ove krhke parlamentarne većine zabavljene ucjenama HDZ-a i zahtjevima "satelita ove većine" koji zahvaljujući iznimnoj važnosti jednog ili dva glasa za opstojnost većine ponašaju se također po matrici ucjene, baš kao što to HDZ čini.

Sve se i dalje vrti oko imenovanja sudije Ustavnog suda BiH iz Federacije i bude li udovljeno HDZ-u od ostalih u toj većini bit će to katastrofalan korak po budućnost zemlje poslije kojeg nema popravke - kazala je za Faktor Alma Kratina (DF) zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

Osvrnula se i na dogovor "Trojke", a tiče se imenovanja Arnela Isaka za dopredsjedavajućeg Zastupničkog doma FBiH umjesto Edine Gabela (SBiH).

VEZANI TEKST - Arnel Isak: Očekujem podršku opozicije, četiri godine sam bio sa SDA, vidjeli su kako radim

- Mi nismo podržali ni ovo rukovodstvo pa ne vidim niti jedan razlog da to sada učinimo. Prosto je nevjerovatna transformacija ako dođe do izmjena u rukovodstvu od NiP-a, SDP-a i NS s obzirom na to da u imenovanje Edine Gabele tumačili novom izuzetno dobrom praksom da u rukovodstvu imamo predstavnike ostalih. Sada bi to bilo zastupanje teze o legitimnom predstavljanju imenovanjem Bošnjaka u rukovodstvo. O ostalim kvalifikacijama ne treba ni govoriti jer one odavno nemaju nikakav značaj za one koji su u poziciji da kreiraju rukovodstvo - kazala je Kratina.

Razgovarali smo i sa zastupnikom Nezirom Pivićem (SDA).

Mioković neka popije nešto za žgaravicu

- Osam mjeseci je prošlo od formiranja Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. U tom periodu održane su samo dvije redovne sjednice. Nisu razmatrani važni zakoni i projekti od interesa za građane, ali su uredno isplaćene plaće sa pripadajućim dodacima svim zastupnicima.

Imenovanje Arnela Isaka je unutrašnje pitanje "Trojke". O ovome, tako i drugim kadrovskim rješenjima "Trojke" građani će suditi na izborima.

Međutim, nedopustivo je da radi fotelja i pozicija Parlament FBiH bude blokiran skoro osam mjeseci i da cijela FBiH i svi građani budu taoci politike nerada i nemara. Žalosno je gledati podaničko ponašanje "Trojke" spram diktata HDZ-a koje se nastavlja - kazao je Pivić.

O sutrašnjim sjednicama na Twitteru se oglasio zastupnik Dennis Gratz (DF).

- Evo, zakazana vanredna sjednica da mimo pravila prije redovne sjednice (zakazane u ponedjeljak, a ne 14 dana ranije, kako Poslovnik nalaže) "popune" radna tijela, a time i Komisiju za izbor i imenovanja, koja proivustavno pokušava spriječiti Zastupnički dom da izvrši imenovanje sudije Ustavnog suda BiH.

VEZANI TEKST - Šabanović o radu Parlamenta FBiH: Sve stoji zbog par imenovanja

Kako? Pa time što pokušava svim silama progurati jednog kandidata (HDZ-ov Vukoja) i time onemogućiti nas u pravu i obavezi da to učinimo sami - naveo je Gratz i dodao:

- Kolega Mioković će naravno ugrijati sve zglobove za sutrašnju gimnastiku (ja preporučujem i dva Talcida za žgaravicu, žabe koje slijede su prilično ljute), ne bi li objasnio fenomen "povlačenja ručne" i podrške Vukoji tj. isticanju samo ovog kandidata za izbor... - napisao je, između ostalog, Gratz.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.