open-navfaktor-logo
search
Odgođeno za sutra
Zastupnici u NSRS-u u srijedu o spornom zakonu o nepokretnoj imovini
Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska sutra će u nastavku posebne sjednice u Banjoj Luci razmatrati sporni Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti po hitnom postupku.  
27.12.2022. u 22:10
get url
text

Tokom današnjeg zasjedanja NSRS je razmatrao 12 od 29 tačaka dnevnog reda. Nakon što je u 22 sata usvojen set socijalnih zakona, predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je prekinuo sjednicu zakazavši njen nastavak u srijedu u 10 sati.

Podsjećamo, ranije usvojeni zakon o nepokretnoj imovini suspendovao je u aprilu visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt, a Ustavni sud BiH ga je u septembru stavio van snage. Uoči sjednice NSRS-a, član Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je apelaciju o imovini.

- Obzirom da nije kažnjen nego nagrađen za antiustavno djelovanje Milorad Dodik nastavlja sa podrivanjem ustavnog poretka BiH. Kada je riječ o imovini tu već imamo presudu Ustavnog suda BiH gdje su neustavnim proglašene aktivnosti skupštine entiteta RS.

Ukoliko ta skupština ponovo usvoji neustavni zakon o nepokretnoj imovini, ponovo će biti, ovaj put sa moje strane, podnešena apelacija Ustavnom sudu - saopćeno je jučer iz Kabineta člana Predsjedništva BiH.

Zastupnik u NSRS-u Ramiz Salkić (SDA) je ocijenio da je riječ o redizajniranom rješenju ranijeg zakona koje je osporio Ustavni sud BiH.

VEZANI TEKST - NSRS po hitnom postupku usvaja: Kakva je veza između zakona o imovini RS-a i sporazuma "Osmorke" i SNSD-a?

- Konačan cilj je promjena ustavnopravnog karaktera BiH. Ovo je pokušaj utvrđivanje entiteta u kapacitetu suvereniteta s ciljem razvlašćivanja BiH tog suvereniteta - izjavio je Salkić. 

Dodik je, pak, poručio da je pitanje imovine riješeno Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom.

- Nemamo namjeru da tu imovinu dijelimo sa BiH, niti nam se ona može oteti antidejtonskim nasiljem i protivustavnim odlukama Ustavnog suda. U tome nikada neće uspjeti nijedan sud, pa ni ovaj njihov koji nije naš - naveo je Dodik na Twitteru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.