open-navfaktor-logo
search
Forto bio u ambasadi EU-a
Zašto je mogućnost doživotnog mandata direktoru BHANSA-e, a trenutno je to Čovićev zet, evropski prioritet?
Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto jučer je, obrazlažući izmjene i dopune Zakona o Agenciji za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine (BHANSA), rekao da su one jedan od evropskih prioriteta, odnosno da su mu tako napomenuli iz "ambasade Evropske unije".
01.02.2024. u 17:10
get url
text

Ovim izmjenama se, između ostalog, omogućava neograničen broj mandata za direktora i zamjenika direktora ove agencije i članova Vijeća BHANSA-e, pa je nejasno zašto bi ovo bio evropski prioritet.

Izmjene i dopune Zakona o BHANSA-i su jučer po hitnom postupku usvojene u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dok je dan ranije Zastupnički dom Parlamenta BiH odbio hitni postupak i zakon je vratio u skraćeni postupak koji omogućava da komisije daju mišljenja i da budu ulagani amandmani. 

- Hitnost leži samo u činjenici da su jako jednostavne izmjene zakona. Svjedočio sam nekim vrlo teškim kvalifikacijama vezano za ovaj zakon, kojih možda nisam bio svjestan, neki su izgovorili riječi poput da će biti nemjerljiva šteta za BiH ukoliko se ovo usvoji i posebno imajući u vidu netransparentnost preskakanjem komisijske procedure.

S druge strane, upravo jučer u Direkciji Evropske komisije, u ambasadi Evropske unije, ovaj zakon su nam napomenuli da jeste jedan od evropskih prioriteta. Dobili smo spisak na kojem je i ovaj zakon, tačnije ove izmjene zakona. Meni je sasvim u redu da ide hitna procedura, kako smo predložili, ali i bilo koja druga procedura - rekao je Forto, obraćajući se jučer delegatima Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

VEZANI TEKST - Usvojene HDZ-ove izmjene Zakona o odbrani i neograničen broj mandata u BHANSA-i

On nije dalje pojasnio zbog čega je evropski prioritet između ostalog da bude neograničen mandat direktora BHANSA-e, na čijem je čelu Davorin Primorac, zet lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Osim ukidanja ograničenja broja mandata rukovodiocima BHANSA-e, izmjenama i dopunama Zakona se BHANSA-i omogućava da osniva privredna društva koja će imati svoje uprave, uz odobrenje Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a zbog "povećanja operativne efikasnosti". Omogućava se Upravi BHANSA-e da ne mora imati saglasnost Vijeća ove agencije za transakcije u iznosu do 250.000 KM. Jedino gdje se u obrazloženju nekoliko izmjena Zakona pominju propisi Evropske unije jeste dio koji se odnosi na izmjene po pitanju djelatnosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.