open-navfaktor-logo
search
Drama u Sarajevu
Zaraženi stranac koji je pobjegao sa Podhrastova prevezen u bazu EUFOR-a u Butmir
Od poslijepodnevnih sati u Sarajevu se odvijala prava drama, a glavni akter je uposlenik Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini koji je, iako pozitivan na koronavirus, pobjegao sa Podhrastova odbijajući hospitalizaciju. 
16.04.2020. u 22:03
get url
text

Prema posljednjim informacijama reporterske ekipe Faktora sa terena, on je na kraju prevezen u bazu EUFOR-a u Butmir. 

- KCUS se izjasnio da je zaraženi za kućno liječenje i on će biti smješten u bazu Butmir gdje će imati odgovarajuću zdravstvenu njegu - rekla je za Faktor portparolka Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić. 

Sve vrijeme, nakon što ga je policija po drugi put uhapsila, nalazio se u vozilu Hitne pomoći ispred izolatorija na Podhrastovima. Obezbjeđivali su ga pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo, koji su čekali dolazak dežurnog kantonalnog tužioca. Kako javlja reporter Faktora, u blizini je bilo parkirano više automobila sa diplomatskim tablicama te nekoliko muškaraca, stranih državljana. Vjerovatno se radi ili o radnim kolegama ili članovima porodice. 

Muškarci su u više navrata, dok se čekalo šta će se desiti sa pacijentom, prilazili vozilu Hitne pomoći i razgovarali s njim. Razgovarali su na njemačkom i na engleskom jeziku. Nezvanično, pacijent je njemački državljanin.

Slično kao što se nedavno dogodilo i u Banjoj Luci, kada su majka i sin zaraženi koronavirusom pobjegli iz bolnice, nakon čega su uhapšeni, i protiv njega će kako nezvanično saznajemo biti pokrenuta istraga zbog sumnje da je počinio krivično djelo prenošenja zarazne bolesti i krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

Iz Delegacije EU u BiH oglasili su se na Twitteru. 

- Možemo potvrditi da je naš uposlenik pozitivan na COVID-19 i da je bio pod njegom medicinskog osoblja u Sarajevu, te da je danas napustio krug bolnice. Brzo smo reagovali u koordinaciji sa vlastima, te osigurali povratak našeg uposlenika u bolnicu. 

Međutim, on nije završio u bolnici jer se tome i protivio.

{$galerijaFotografija}

On je prvobitno nakon što mu je testiranjem utvrđeno da je pozitivan, trebao biti smješten u izolatorij na Podhrastovima. Kako je za Faktor potvrdio načelnik Štaba civilne zaštite Kantona Sarajevo Jasmin Terović, prema informacijama koje je on dobio, ovaj pacijent inače strani državljanin, dok su se obavljali dodatne pretrage na Podhrastovima, medicinskom osoblju je rekao da ga čeka žena i samo da joj se javi, te je iskoristio priliku za bijeg. 

U 17 sati i 10 minuta pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo su ga locirali u općini Stari Grad, te je pozvana i ekipa Hitne pomoći kako bi ga prevezli ponovo do Podhrastova. Terović nam je rekao da je on iskoristio trenutak kada je vozilo zaustavilo se na semaforu te je ponovo pobjegao. Brzom intervencijom policije vraćen je u vozilo Hitne pomoći. 

_DSC6721.JPG
1 od 14
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.