navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Od 14. do 25. maja

Poznati članovi žirija festivala u Cannesu, među njima glumica iz filmova o Jamesu Bondu i rediteljica filma "Barbie"

AUTOR: Faktor
Objavljeno: 02.05.2024. u 20:55
get url
text
Francuske glumačke zvijezde Omar Sy i Eva Green bit će dio žirija na Filmskom festivalu u Cannesu, objavili su organizatori.
Sy je jedno od najvećih imena francuske kinematografije, međunarodno poznat po uspješnoj seriji "Lupin" na Netflixu. Green je bila jedna od nezaboravnih glumica iz filmova o Jamesu Bondu (Casino Royale), a pojavila se i u brojnim holivudskim blockbusterima.
Pridružit će im se američka glumica Lily Gladstone, nominirana za Oscara u kategoriji za najbolju glumicu zbog uloge u filmu Martina Scorcesea "Ubice cvjetnog mjeseca", za koju je osvojila niz drugih nagrada.
FOTO: FESTIVAL DE CANNES
Žiri festivala na Francuskoj rivijeri, koji će trajati od 14. do 25. maja, predvodit će Greta Gerwig, redateljica filma "Barbie".
Zadatak žirija bit će odabrati dobitnika Zlatne palme među 22 filma, koji uključuju i "Megalopolis", dugoočekivani epski film Francisa Forda Coppole.
"The Apprentice", biografski film o bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu iranskog reditelja Alija Abasija, također je u konkurenciji.
Ostali članovi žirija su japanski direktor Hirokazu Kore-eda, koji je osvojio Zlatnu palmu 2018. filmom "Porodične veze", italijanski glumac Pierfrancesco Favino, španski reditelj Juan Antonio Bayona, libanska redateljica Nadine Labaki i turska scenaristica Ebru Ceylan. 
POVEZANO