navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Politički triler o atentatu na Đinđića

Serija "Sablja", u kojoj su igrali i brojni bh. glumci, nagrađena na festivalu u Cannesu

Objavljeno: 11.04.2024. u 09:50
get url
text
FOTO: Screenshot/Youtube - RTS Prikazuje
Ekipa serije "Sablja", koja govori o ubistvu predsjednika Vlade Srbije Zorana Đinđića, dobila je specijalnu nagradu za najbolju glumačku interpretaciju na prestižnom festivalu u Cannesu.
U glumačkoj postavi našli su se i brojni bh. glumci poput Mirsada Tuke (preminuo prošle godine), Jasmina Gelje, Muhameda Hadžovića, Izudina Bajrovića i Dine Bajrovića.
U glavnim ulogama su Dragan Mićanović koji glumi Đinđića, Milica Gojković koja je u ulozi novinarke Danice Mandić, Ljubomir Bandović koji je utjelovio policajca Borisa Rakića.
"Sablja" je jedna od osam serija iz cijelog svijeta koje su ušle u glavnu takmičarsku selekciju Kanskog festivala, a u ponedjeljak su prikazane prve dvije epizode serije koja je naišla na odlične reakcije publike i kritike.
Autori serije su nastojali dati presjek društveno-političke situacije u Srbiji od 1990-ih do 2000-ih te dočarati atmosferu koja je 2003. vladala u zemlji. Istakli su da je dramska interpretacija stvarnih događaja plod mašte i kreativne slobode autora.
POVEZANO