open-navfaktor-logo
search
Deblokada Federacije
Zahiragić: Moramo spriječiti stupanje na snagu Schmidtovog amandmana, rok je 1. maj
Mi smo više puta kroz delegatska i zastupnička pitanja tražili od Vlade FBiH, ustavno-pravnih komisija u oba doma Parlamenta FBiH, da predlože amandman kako ne bi stupio na snagu taj Schmidtov, rekao je Haris Zahiragić
Autor: E.D.-Š.
12.04.2024. u 13:24
get url
text
Sa press konferencije
Sa press konferencije
Većina delegata u Klubu Bošnjaka Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas je u zgradi Parlamenta FBiH, kao ovlašteni predlagač, podnijela amandman na Ustav Federacije BiH. Time se omogućava efikasnost izbora Vlade FBiH i deblokada Federacije. 
Na brutalan način suspendovana volja bošnjačkog naroda 
- Većina delegata u Klubu Bošnjaka je upravo na protokol Parlamenta Federacije predala amandman na Ustav Federacije BiH, a koji tretira efikasnost osiguravanja izbora Vlade Federacije BiH, deblokadu Federacije, na tragu onoga što je visoki predstavnik Christian Schmidt prilikom donošenja odluke o suspenziji prava potpredsjednika Federacije BiH Refika Lende iz reda bošnjačkog naroda kod imenovanja Vlade FBiH donio sa odgodnim uvjetom.
Rješenje koje smo mi predložili ne odstupa od onoga što je Schmidt predložio u kontekstu same strukture. Samo na njegov amandman mi djelujemo amandmanski i jedan član Ustava FBiH koji se mijenja sa sedam stavova, ali u samom izboru vlade prepoznali smo probleme koji bi eventualno mogli doći i obesmisliti tu vrstu odluke Schmidta i produžiti nastavak blokade Federacije koji bi u konačnici vodio raspisivanju prijevremenih izbora, što bi, iako je to propisano amandmanom Schmidta, trebalo na svaki način izbjeći - rekao je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu delegat Haris Zahiragić i dodao:
- Iako je Schmidt na jedan brutalan način suspendovao političku volju bošnjačkog naroda, suspendovao volju Kluba Bošnjaka, potpredsjednika Lendu i njegov ustavno obavezujući potpis tokom imenovanja vlade, a onda da bi opravdao tu odluku donošenjem odluke sa odgodnim uvjetom, amandman na Ustav s kojim će ubuduće spriječiti potencijalnu mogućnost blokade Federacije.
Zahiragić kaže kako je Schmidt u toj samoj odluci obavezao Parlament FBiH da pruži svaki napor da do stupanja njegovog amandmana na snagu ne dođe, do 1. maja.
Išli smo logikom Schmidta 
- Mi smo više puta kroz delegatska pitanja i zastupnička tražili od Vlade FBiH, ustavno-pravnih komisija u oba doma Parlamenta FBiH da takvu vrstu amandmana predlože, a kako ne bi stupio na snagu taj Schmidtov amandman već Parlamenta FBiH, jer je Schmidt vezao u svom amandmanu stupanje tog amandmana za nestupanje amandmana Parlamenta FBiH.
To se do sada nije dogodilo i u krajnjem trenutku smo odlučili da mi predložimo takvu vrstu amandmana koji u suštini odražava najveći broj stavova, dakle išli smo logikom Schmidta i prepoznali problem u amandmanu, a to je ono potvrđivanje Vlade FBiH od Doma naroda pri čemu najmanje tri petine kluba ne smije glasati protiv.
Ta odredba je prema mišljenju većine u Klubu Bošnjaka potpuno bespotrebna. Nažalost, sudeći prema ono što što smo imali u protekle četiri godine priliku vidjeti, kada je bio blokiran proces Federacije, često se ta vrsta kvalificirane većine zloupotrebljavala - kazao je Zahiragić.
Ukazuje kako je Schmidt u izmjenama Ustava FBiH u izbornoj noći osigurao na neki način raspodjelu mandata do tri petine delegata u klubovima naroda.
Predložit će novi Ustav FBiH ako se ne usvoji amandman
- Konkretno u Klubu Hrvata mogu doći samo stranke koje djeluju na jednom dijelu teritorija Bosne i Hercegovine i na takav način osigurao je učešće nekoliko kantona u mogućnosti imenovanja vlasti. Ne znajući za to i Klub Bošnjaka je takvu vrstu mehanizma omogućio, ali kada je došlo do implementacije, on je to suspendovao i napravio Federaciju srpsko-hrvatskom.
Svjestan šta je uradio, donio je amandmane na godinu dana koje je odgodio i sada će oni nastupiti u maju ukoliko Parlament ne usvoji ovaj naš amandman, a koji mijenja Schmidtov amandman samo u dijelu Doma naroda i tropetinske podrške ili činjenice da ne smije tri petine kluba ili više glasati protiv imenovanja vlade kako bismo spriječili da prijevremeni izbori postanu praksa - kazao je Zahiragić i pozvao većinu da usvoji ovaj amandman.
Kazao je da ukoliko se predloženi amandman ne usvoji do 1. maja ili nešto iza toga, Klub Bošnjaka u Parlamentu FBiH će pokrenuti cjelokupne izmjene Ustava Federacije BiH.
- Predložit ćemo novi Ustav FBiH i tražiti podršku oba doma za tako nešto jer smatramo da je on trajno oštećen intervencijama Christiana Schmidta koje su vrlo upitne - rekao je Zahiragić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.