open-navfaktor-logo
search
Počela primjena
Vlada KS donijela odluku: Jesu li članovi upravnih i nadzornih odbora u ustanovama kulture dobili "povišicu"?
Vlada Kantona Sarajevo donijela je Odluku o otvrđivanju mjesečne naknade za rad predsjednika i članova upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova iz oblasti kulture, a koje se primjenjuje od prvog januara ove godine.
07.01.2024. u 07:37
get url
text

Prema ovoj odluci, predsjedniku i članovima Upravnog i Nadzornog odbora Narodnog pozorišta Sarajevo pojedinačno će se mjesečno isplaćivati predsjedniku 338 KM, a članovima po 263 KM.

U ostalim javnim ustanovama, Pozorištu mladih Sarajevo, Sarajevskom ratnom teatru SARTR, Međunarodnom teatarskom festivalu MESS, Kamernom teatru 55, Biblioteci Sarajevo, Historijskom arhivu Sarajeva, Kantonalnom zavodu za zaštitu kultuno-histrorijskog i prirodnog naslijeđa, Bosanskom kulturnom centru Sarajevo (BKC), Sarajevskoj filharmoniji, Muzeju Sarajeva, Muzeju "Alija Izetbegović", i Collegium artisticumu, predsjedniku i članovima upravnih i nadzornih odbora isplaćivat će se - predsjednicima 278 KM, a članovima 216 KM.

Ministar kulture i sporta KS Kenan Magoda kazao je za Faktor kako se visina naknada nije povećala, već su ih samo uskladili u svim ustanovama kulture budući da je do sada "plaćao kako je ko htio".

Dodao je i da Narodno pozorište Sarajevo dobijaju veću naknadu zbog većeg broja uposlenih.

- Narodno pozorište ima 220 uposlenih, a ostale javne ustanove znatno manje. Tu je i kriterij nivoa odgovornosti - kazao je Magoda. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.