open-navfaktor-logo
search
Svjesno i namjerno iznosi laži
VKBI: Dodik u rušilačkom pohodu protiv države BiH kontinuirano koristi ratnu propagandu velikosrpskog državnog projekta
Projektuje "bošnjački geto" na 25 posto teritorije države BiH, te optužuje Bošnjake, odnosno bosanki i bošnjački politički establišment, bez ijednog argumenta ili validne činjenice, da ruše Dejtonski mirovni sporazum
Autor: Fena
31.03.2024. u 14:49
get url
text
VKBI
VKBI
Nakon neprimjerenog i drskog avanturističkog napada Milorada Dodika i režima pod njegovom kontrolom na sve vrijednosti bosanskohercegovačkog društva i države, izrečenih na sjednicama Narodne skupštine RS-a, obaveza je demokratske, posebno akademske, javnosti da argumentovano ukaže na ukupan koncept velikoosrpske politike i na sve njene pogubne posljedice za mir i stabilnost u zemlji, regionu, pa i šire.
Poruka je ovo s današnje konferencije za medije Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca.
Kako kažu, u rušilačkom pohodu protiv države BiH Dodik kontinuirano koristi ratnu propagandu velikosrpskog državnog projekta, koji je proizveno i agresiju devedestih godina na sve susjedne države Srbije, a posebno na Republiku Bosnu i Hercegovinu u okviru koje je pored nezapamćenih protejrivanja, etničkog čišćenja, najstrašnijih zločina protiv čovječnosti počinjen i zločin genocida nad Bošnjacima.
U pokušaju realizacije tih ciljeva Bošnjake smatra najvećom preprekom i smetnjom. Zbog toga pokušava da, na potpuno neistinitim historijskim činjenicama, protivno svim pravosnažnim presudama sudova UN-a, međunarodnim rezolucijama, deklaracijama i stavovima, aktualizira narativ o "bošnjačkom islamskom faktoru" kao prijetnji miru i stabilnosti u Evropi, negiranju genocida u Srebrenici i pored presuda najviših međunarodnih i domaćih sudova "roveći" na taj način po najdubljoj rani bošnjačkog naroda, te namjerno svodeći Bošnjake, kao drevni evropski historijski narod na pojam "muslimana", čime vrijeđa i omalovažava jedan kulturno-historijki autohtoni narod Bosne.
Zatim šizofrenim, anticivilazijskim i gotovo nacističkim izjavama projektuje "bošnjački geto" na 25 posto teritorije države Bosne i Hercegovine, te optužuje Bošnjake, odnosno bosanki i bošnjački politički establišment, bez ijednog argumenta ili validne činjenice, da ruše Dejtonski mirovni sporazum i da su odustali od njegove primjene.
Dakle, Dodik svjesno, namjerno i planski iznosi potpuno izokrenute činjenice i čiste laži, ali to nije projekat koji je on osmislio, već najmračniji umovi SANU-a, koji su javno, bez velikih osporavanja od demokratskih snaga, u "srpkom svetu", javno etablirali geslo o srpskoj laži: "Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bedu, lažemo zbog poštenja. Lažemo zbog slobode. Laž je vid srpskog patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno" (D. Ćosić)."
- Optužujući druge za kršenje Dejtonskog sporazuma, vlasti RS-a i njihovi politički sponzori kontinuirano i sistematski krše najveći broj odredaba ovog trilateralnog međunarodnog ugovora, čiji su potpisnici Republika Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i tadašnja SR Jugoslavija. To se može precizno utvrditi analiziranjem primjene njegovih odredaba - poručuju iz VKBI-ja.
Od Tužilaštva Bosne i Hercegovine očekuju da odmah formira predmet i promtno podnese krivičnu prijavu protiv Dodika radi negiranja genocida nad Bošnjacima u i oko Srebrenice jula 1995. godine, kako je predviđeno dopunama Krivičnog zakona BiH, a na osnovu izjava na sjednici NSRS-a.
Od članova Predsjedništva BiH zahtjevaju da odmah intenziviraju pregovore sa NATO savezom u cilju provođenja člana 84. Zakona o odbrani Bosne i Hercegovine koji je na snazi i koji je usvojen od strane PSBIH.
Zatim traže da se putem OHR-a odmah inplementiraju odredbe o zapošljavanju nesrpskog stanovništva u institucijama entiteta RS-a, da se odmah i bez odlaganja angažiraju međunarodne snage stacionirane u BIH, raspoređivanjem na granicu sa Srbijom, kao i u entitetu RS gdje žive bošnjački povratnici, koje će pružiti neophodnu zaštitu bošnjačkom stanovništvu. U suprotnom zahtijevaju da se pripadnici SIPA-e rasporede u povratničkim bošnjačkim mjestima u entitetu RS.
Na kraju zahtijevaju od ambasadora Republike Turske u BIH očitovanje o izjavama Dodika u NSRS, posebno u kontekstu predstavljanja Bošnjaka zbog svoje islamske vjere kao prijetnje sigurnosti u regionu. Očitovanje je neophodno radi činjenice da ambasador Republike Turske u PIC-u predstavlja zemlje islamske konferencije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.