open-navfaktor-logo
search
Zajednička sjednica
Vijeće ministara BiH i Vlada Hrvatske razgovarali o svemu, konkretne zaključke nisu iznijeli
Nema teme koja nije bila raspravljena na sjednici, kazao je danas Andrej Plenković, hrvatski premijer, nakon zajedničke sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Hrvatske održane u Zagrebu.
20.06.2023. u 15:28
get url
text
Zajednička sjednica
Zajednička sjednica

VEZANI TEKST - Šta je sve Vlada Hrvatske tražila da se skine s dnevnog reda sjednice s Vijećem ministara BiH

- Veliko mi je zadovoljstvo da smo održali sjednicu u Zagrebu. Želim čestitati na svemu što ste postigli - rekao je Plenković na press konferenciji.

Kazao je da su na sjednici raspravili 32 tačke te otvorili niz raznih tema, prenio je Vecernji.hr.

- Strukturirali smo našu raspravu, jedna je apsorpcija evropskih sredstava i pristupanje EU, a o Trgovskoj gori, strukturnim projektima, pitanjima iz zdravstva, pitanjima odbrane - rekao je Plenković.

Dodao je da su se dotakli pitanja sukcesije i aerodroma u Trebinju, a napomenuo je i da je od posebnog značaja projekt južne plinske interkonekcije te da je Hrvatska izgradnjom LNG terminala na Krku dobila strateški regionalni značaj u smislu regionalnog čvorišta.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ocijenila je da je sjednica za nju jedan vid bilateralne saradnje.

- Za mene je važno da smo prešli 32 tačke i pod teme razno otvorili sve teme. Sjednica je prošla u radnoj i pozitivnoj atmosferi. Cilj je da naglasimo naše prijateljske i dobrosusjedske odnose - istakla je Krišto.

Kao važne teme navela je i sporazum o rekonstrukciji mosta Brčko - Gunja i novih mostova preko rijeke Save, kao i brojnih modernizacija cesta kao što su Mostar - Grude, Jajce - Bihać - Kladuša, Banja Luka - Livno - Split, dok je ozvaničena inicijativa za uspostavu voza Sarajevo - Zagreb te obnova Unske pruge.

- Razgovarali smo i o drugim temama, od problematike izgradnje otpada Trgovska gora, sukcesije imovine bivše SFRJ, aerodroma Trebinje, te smo i ovdje kod ovih tačaka spremni uložiti zajedničke napore u duhu prijateljskih odnosa - kazala je Krišto.

Sklopljen je i novi ugovor o pograničnoj saradnji koji uključuje izgradnju novih graničnih prijelaza i pretvaranje povremenih i stalne prijelaze.

Upravo je pitanje izgradnje odlagališta radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori, blizu granice sa Bosnom i Hercegovinom, bila tačka dnevnog reda na kojoj su insistirali ministri iz bh. entiteta RS Staša Košarac i Nenad Nešić, ali su i pojedini zastupnici u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine ukazali na značaj da se ona nađe na dnevnom redu zajedničke sjednice. 

- Što se tiče Trgovske gore i odlagališta radioaktivnog otpada, važno je da je riječ o lokaciji na Banovini koja je udaljena dva kilometra od granice, na nenaseljenom području. Tamo bi se skladištio niskoradioaktivni otpad. Čerkezovec nije predviđen za visokoradioaktivni otpad - rekao je Plenković.

Kazao je da im nije poznato da je došlo do curenja radioaktivnog otpada u zemljama koje imaju slična odlagališta, prenio je Dnevnik.hr.

- Da odagnamo strahove, htio bih reći da, kad bi neko stajao 365 dana 24 sata ispred zida tog odlagališta, on ne bi primio nikakvo zračenje. To je manje nego zračenje koje primi bilo koji putnik aviona na jednom letu - tvrdi Plenković.

VEZANI TEKST - O dogovoru Nikšića, Čovića i Dodika: Nisu više u pitanju lične fotelje već zakon kojim bi se dovršio aparthejd

Bilo je govora o procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. 

- Deset godina članstva u EU daje nam za pravo da naše iskustvo s puno dobre volje sugeriramo u procesu reformi nama prijateljskoj BiH - rekao je Plenković.

- Očekujemo da se razriješe pitanja ustavnog zakona i vjerujemo da će po tom pitanju dogovori u BiH biti plodonosni, da se uđe s novim i pravičnijim izbornim sistemom - dodao je Planković, dok je Krišto kazala da "činimo sve da napravimo stvari koje su potrebne".

Krišto je navela da na dnevnom redu nisu bile izmjene Izbornog zakona BiH i da je to stvar institucija BiH. 

- Ali želim naglasiti da je to pitanje koje opterećuje odnose pa i rad institucija BiH. I dalje imamo činjenicu da neko drugi bira Hrvatima predstavnika, te smo na početku sjednice kazali neko svoje viđenje, da su to pitanja koja BiH treba riješiti - dodala je.

Uoči same sjednice Plenković je kazao da je proces puta BiH u EU važniji nego ikada, te da je politička volja za podrškom BiH snažna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.