open-navfaktor-logo
search
Posljedice
Veliko poskupljenje smještaja donijelo probleme korisnicima, evo šta kažu u Gerontološkom centru Sarajevo
Drastično povećanje cijena smještaja u Kantonalnoj ustanovi Gerontološki centar u Sarajevu pojedinim kategorijama je donijelo velike probleme.
14.07.2023. u 08:17
get url
text

Povećanje je uslijedilo od 1. jula, a najviše je izraženo kod korisnika koji su do sada plaćali 407 KM, a sada moraju izdavajati 700 KM o čemu je Faktor prvi pisao.

VEZANI TEKST - Poskupio smještaj u Gerontološkom centru Sarajevo, jednokrevetna soba 1.000 KM

- Teška je situacija, iznenađeni smo poskupljenjem i situacijom u kojoj smo se našli. Teško je vrijeme, penzije ne mogu pokriti dom. Plaćala sam do poskupljenja 407 KM, a onda je došao šok, moram ubuduće izdvajati skoro duplo, 700 KM. Dosta korisnika razmišlja da napusti dom jer nije u mogućnosti da finansijski podnese ova poskupljenja - priča nam jedna od korisnica i dodaje:

- Naglo je poskupilo, porodica mi pomaže koliko je u mogućnosti, ali i oni moraju živjeti, plaćati račune, nije jednostavno. Nadamo se da će vlast i ostali koji su zaduženi za to imati sluha, pa ako ništa smanjiti poskupljenje za nekih 30-40 posto. Ovdje imate ljude koji su prepisali svoje kuće, stanove na druge pod uvjetom da im se plaća smještaj u domu i sada je on toliko poskupio. Ti ljudi nemaju gdje da se vrate i zavise od nekoga hoće li mu svaki mjesec "dotirati" za smještaj. Šta ako neće? Gdje će, na ulicu, u park?

Sada smještaj u jednokrevetnoj sobi košta mjesečno 1.000 KM, višekrevetnoj sobi (pokretni korisnici) 700 KM, a u višekrevetnoj sobi (nepokretni korisnici) 850 KM.

Do sada je jednokrevetna koštala 700 KM, višekrevetna 407 KM, a za nepokretne 627 KM.

U Gerontološkom centru kažu da su morali poskupjeti smještaj.

- Cijene smještaja u KJU Gerontološki centar, od 1996. godine do danas mijenjale su se samo dva puta. Sa početnih 350 KM, 550 KM, i 700 KM, promijenjene su 2001. godine na 370 KM, 570 KM i 700 KM te još jednom 2014. godine na 407 KM, 627 KM i 700 KM.

Kao što možete vidjeti, posljednje cijene smještaja u našu ustanovu formirane su prije devet godina. Cijene usluga koje pruža Kantonalna javna ustanova Gerontološki centar Sarajevo utvrđene su Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo od 05.6.2014. god.

Zbog nepovoljnog finansijskog položaja Gerontološkog centra te neekonomičnosti navedenih cijena smještaja, zbog povećanja troškova života, Upravni odbor Ustanove je 2015. i 2019. godine usvojio povećanje cijena usluga, te prijedloge Izmjena cjenovnika usluga idostavio Vladi Kantona Sarajevo, putem Ministarstva za rad, socijalnu politiku, raseljena lica iizbjeglice Kantona Sarajevo, međutim povećanje cijena usluga tada nije odobreno - kažu u Centru.

Dodaju da je nakon poremećaja na tržištu i naglog rasta cijena Centar u konstantnoj borbi za osiguranje sredstava za nabavku svega potrebnog za pružanje usluga korisnicima smještaja.

Naglašavaju kako se ustanova djelimično finansira iz budžeta KS.

- Imajući u vidu tendenciju rasta troškova poslovanja, zbog neadekvatnih cijena usluga i nedovoljnog sufinansiranja iz budžeta Kantona Sarajevo, Gerontološki centar se našao u izuzetno nepovoljnoj finansijskoj situaciji. O tome su informisani Upravni i Nadzorni odbor ustanove kao i resorno Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, rasljena lica i izbjeglice KS, koji su pružili punu podršku u rješavanju pitanja stabilnog finansiranja i nesmetanog poslovanja Kantonalne javne ustanove Gerontološki centar.

Imajući u vidu svoju odgovornost Upravni odbor je odobrfio predloženo povećanje usluga koje su prihvaćene zaključkom Vlade KS od 15.6.2023. godine sa primjenom od 1.jula - naveli su u Gerontološkom centru Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.