open-navfaktor-logo
search
Fond Memorijala KS
Upriličena izložba "Enver Šehović - Heroj oslobodilačkog rata"
Povodom obilježavanja 30. godišnjice pogibije slavnog komandanta, Fond Memorijala Kantona Sarajevo organizirao je izložbu "Enver Šehović - Heroj oslobodilačkog rata".
27.07.2023. u 19:50
get url
text

Izložba je dio manifestacije "Odbrana Bosne i Hercegovine - Igman 2023" i postavljena je u Memorijalnom centru Trg heroja u Sarajevu. Autor izložbe je kustos Fond Memorijala Azem Heljić.

Enver Šehović bio je komandant Prve slavne, kasnije i viteške brigade, izuzetan borac, vojnik i komandant. Njegova brigada ostvarila je niz značajnih pobjeda u odbrani Sarajeva. Poginuo je 27. jula 1993. godine u odbrani brda Žuč, u svojoj 27. godini života. Odlikovan je najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan, a posthumno i Ordenom heroja oslobodilačkog rata.

FOTO: Fond Memorijala KS

Autor izložbe kaže kako je Enver Šehović bio je izuzetan čovjek, vojnik i komandant, čiji je doprinos u oslobodilačkom ratu i istoriji Bosne i Hercegovine ostao trajno zabilježen.

- Bio je oficir časne Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i jedan od devet dobitnika ordena Heroja oslobodilačkog rata - naglasio je Heljić.

Izložba "Enver Šehović - Heroj oslobodilačkog rata" kroz 18 panela obogaćenih autentičnim fotografijama, prikazima dokumenata, tekstovima i sjećanjima njegovih saboraca oslikava život, djelo i ratni put Envera Šehovića.

FOTO: Fond Memorijala KS

Izložbi su prisustvovali  brojni posjetitelji, među kojima su bili predstavnici boračkih udruženja te njegovi saborci iz brigade. Njihova podrška ovom događaju dodatno je naglasila važnost Envera Šehovića i njegove uloge u odbrani Bosne i Hercegovine.

Posjetitelji izložbe stiču dublje razumijevanje ne tako davne prošlosti grada Sarajeva i države Bosne i Hercegovine te uče o hrabrosti, odlučnosti i žrtvi koja je uložena kako bi se odbranila sloboda i mir.

Direktor Fonda Memorijala KS Ahmed Kulanić naglasio je važnost čuvanja sjećanja na heroje kao što je Enver Šehović, ističući da oni trebaju biti uzor mlađim generacijama.

- Edukacija o hrabrosti i požrtvovanju naših heroja ključna je kako bismo osigurali da ne zaboravimo njihovu žrtvu u borbi za mir i neovisnost današnje Bosne i Hercegovine -  kazao je Kulanić, saopćeno je iz JU Fond memorija KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.