open-navfaktor-logo
search
Bez dogovora
U novom pravilniku predloženo da Stevandić neograničeno troši u restoranu NSRS-a
Administrativna komisija Narodne skupštine RS-a danas nije postigla dogovor o novom pravilniku o korištenju sredstava za reprezentaciju, a u kojem je predviđeno da predsjednik NSRS-a može neograničeno trošiti u skupštinskom restoranu.
27.09.2023. u 19:59
get url
text

Nakon oko sat vremena zasjedanja nije bilo dogovora, pa je sjednica prolongirana za sljedeću sedmicu.

Prema riječima Đorđa Vučinića (Lista za pravdu i red) sporno je bilo što je novim pravilnikom predviđeno da Kabinet predsjednika NSRS-a Nenada Stevandića za internu reprezentaciju, odnosno za potrošnju u skupštinskom restoranu, može biti "u visini stvarnih troškova".

- To znači neograničena potrošnja. Za generalnog sekretara je predviđeno 1.200 KM mjesečno za internu potrošnju, potpredsjednicima 900 KM, a s obzirom na to da se vikendom ne radi, to je oko 40 KM da troše dnevno. Zamjenik gerenalnog sekretara 600 KM, a pomoćnici 150 KM - kazao je Vučinić.

Što se tiče eksterne reprezentacije, odnosno troškova mimo skupštinskog restorana i ugostiteljskog servisa, novim pravilnikom je predviđeno da predsjednik NSRS-a ima 500 KM mjesečno, ali da se to izuzetno može povećati u slučaju dolaska strane delegacije i slično.

- Nevjerovatno je da mi uopće raspravljamo da nekome dozvolimo da neograničeno koristi sredstva. Nadam se da će iz vladajuće kolacije to odbiti, a ni danas nisu bili za to da se omogući predsjedniku NSRS-a i njegovim ljudima da troše neograničeno. Tražili smo da dobijemo troškove za ovih proteklih oko godinu dana mandata, koliko su potrošili predsjednik i potpredsjednici. Nenad Stevandić je maloprije u sali tvrdio da on nije potrošio ni marku, ali vidjet ćemo kada dobijemo troškovnik - rekao je Vučinić.

Upitan o aktuelnim troškovima unutar Kluba zastupnika Liste za pravdu i red, Vučinić je precizirao da oni imaju pravo na 500 KM po zastupniku za reprezentaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.