open-navfaktor-logo
search
U sklopu kampusa
U Mostaru otvoren Studentski dom "Antalija"
U sklopu kampusa Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru svečano je otvoren novi studentski dom koji će nositi ime "Antalija", po turskom gradu, čija je uprava bila glavni finansijer projekta.
01.09.2023. u 16:27
get url
text

{$galerijaFotografija}

Opremu za dom osigurao je Savez općina turkijskog svijeta, uređenje partera finansiralo je Gradsko vijeće Grada Mostara, a sredstva za završne radove osigurala je Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona.

- Važno je da gradu kao što je Mostar, a s kojim imamo velike i duge kulturološke i historijske, pa tako i bratske veze, poklonimo ovakav objekt. Siguran sam da će se u skorije vrijeme naši doprinosi i veze u Mostaru i Univerzitetu udvostručiti, ako ne i utrostručiti - poručio je zamjenik generalnog sekretara Metropolitanske općine Antalija Mustafa Gurbuz.

Rektorica Univerziteta "Džemal Bijedić" Alena Huseinbegović je istakla da otvaranje doma predstavlja novi korak u razvoju Univerziteta, što je rezultat napora svih aktera koji su učestvovali u realizaciji projekta. Studentski dom, kako je rekla, predstavlja simbol rasta i razvoja univerzitetske zajednice.

- On će kao takav pružiti modernu i komfornu stambenu atmosferu za studente koji će boraviti u njemu. Kvalitetno i moderno osmišljen i ispunjen vrhunskim sadržajima dom će kreirati kvalitetan ambijent i okruženje koje podržava akademski i društveni razvoj studenata. Ovo za njih nije samo objekt betonske konstrukcije nego ugodno mjesto gdje će stvarati uspomene, stjecati znanje i vještine, ali i nova inovativna rješenja - kazala je.

Studentski dom može primiti 180 studenata. Ima 22 kvalitetno opremljena apartmana, te studentsku ambulantu i psihološko savjetovalište. U sklopu Doma izgrađen je i restoran koji će nuditi hranu po pristupačnim cijenama, a prve studente primit će već početkom nove akademske godine.

AA-20230901-32049528-32049526-BIH_U_MOSTARU_OTVOREN_STUDENTSKI_DOM_ANTALIJA.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.