open-navfaktor-logo
search
Došlo do grla
U FBiH 1.590 pacijenata na listama čekanja: Ispred Parlamenta FBiH smo 26. septembra, nije isključeno da se neko i zapali
Prema podacima Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) Federacije Bosne i Hercegovine, zaključno sa 31. julom, na listama čekanja u većem bh. entitetu nalazi se 1.590 pacijenata. Od toga, 842 pacijenta čekaju lijekove za terapiju, a 748 na listi je za zdravstvene usluge.
15.09.2023. u 14:05
get url
text

U odgovoru Udruženju oboljelih od raka prostate Federacije BiH Vlatka Martinović, direktorica ZZORFBiH, navela je kako je "u prvih šest mjeseci ove godine, na području FBiH liječeno 15.089 pacijenata, dok su zdravstvene usluge finansirane za samo 9.836 pacijenata".

Fondu solidarnosti fali 70 miliona KM

- Da bi se osiguralo liječenje trenutnog broja pacijenata, kao i pacijenata sa listi čekanja, procjena je da bi bila potrebna dodatna sredstva u ukupnom iznosu od oko 70 miliona KM. Međutim, treba imati u vidu da broj pacijenata, koji zahtijevaju skupe terapije, svake godine raste u prosjeku za 30 posto, te je potrebno osigurati kontinuirano povećanje sredstava za Fond solidarnosti srazmjerno rastu broja pacijenata i troškova liječenja - navela je Martinović.

 

Vlada FBiH dvije decenije krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH na način da godišnje izbjegava u budžet Fonda solidarnosti uplatiti između 130 i 140 miliona KM.

Pokazala je to Analiza finansiranja, upravljanja i rukovođenja Fondom solidarnosti FBiH, sa kojom je Dalibor Đerić, projekt-koordinator Centara civilnih inicijativa (CCI), upoznao javnost u martu ove godine.

U međuvremenu, teški onkološki bolesnici, oni sa multipla sklerozom, reumatološkim bolestima, rijetkim oboljenjima, poput cistične fibroze i drugih, godinama čekaju na lijekove koje im znače život. U toj agoniji mnogi ih i ne dočekaju.

 VEZANI TEKST - Pacijenti ne odustaju: Traže više novca za Fond solidarnosti ili izlaze na proteste ispred Vlade FBiH

U julu pred mirno okupljanje pacijenata, koje je ispred zgrade Federalnog parlamenta održano 24. jula, Đerić je za Faktor kazao "kako je praksu ranijih nastavila i trenutna Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem".

Samo dan poslije - 25. jula Vlada FBiH povukla je sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH rebalans budžeta i Dokument okvirnog budžeta.

- U suštini obje tačke u direktnoj su ili indirektnoj vezi sa sredstvima za Fond solidarnosti. Da li su tome doprinijeli protesti ili ne, ne mogu sa sigurnošću tvrditi - kazao je Đerić.

Među 842 pacijenta, koji čekaju terapiju koja im život znači, prema priječima Enide Glušac, predsjednice Udruženja osoba oboljelih i liječenih od tumora dojke "Renesansa", je i 313 žena oboljelih od karcinoma dojke.

- Broj se u posljednjih nekoliko mjeseci enormno povećao. Prije nekih pola godine na listi čekanja bilo ih je 209, a sada 313 - naglašava Glušac.

Enida Glušac

Prema riječima Glušac, u rebalansu budžeta FBiH viška je 211 miliona KM koje negdje treba rasporediti.

- Nadamo se da će Vlada na sjednici koja je zakazana za kraj septembra, od tih sredstava izdvojiti novac i za pacijente koji su na listama čekanja. Naglasila bih da pet miliona KM, o kojima iz Vlade FBiH govore, oni apsolutno ne zadovoljavaju naše potrebe i ništa nam ne znače ako uzmete u obzir informaciju iz ZZORFBiH da je do kraja godine potrebno izdvojiti oko 70 miliona KM kako bi se zadovoljile liste čekanja. Sa pet miliona maraka Vlada neće ništa riješiti. Ukoliko se ne zadovolje naši uvjeti, pacijenti iz cijele FBiH izaći će na proteste - ističe Glušac.

Dr. Fikter Operta, predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma, razočaran u federalnu vlast, navodi kako se u Parlamentu vodi diskusija o vrijednosnim papirima dok pacijenti na listama čekanja umiru.

Dr. Fikret Operta

- Predsjednica FBiH Lidija Bradara nije nas ni spomenula, a ni premijeru Nerminu Nikšiću ne zaslužujemo da budemo tema. Britanac Graham Bamford zapalio se u Londonu, 29. aprila 1993. kako bi skrenuo pažnju britanske javnosti na agresiju na našu zemlju. Njegovo stanje se pogoršalo nakon snimaka masakra u Ahmićima, 16. aprila 1993. godine, kada je ubijeno 116 osoba. Sada 1.590 ljudi umire čekajući da se federalna vlast smiluje i da im dođemo na dnevni red. Ali mi nećemo čekati, udruženja će za 26. septembar ispred Parlamenta FBiH organizirati proteste, neki će stupiti i u štrajk glađu, a nije isključeno i da se neko i zapali jer je došlo do grla - kaže Operta.

Pomozi.ba skuplja novac, a ministar ga dijeli RS-u

Dodaje kako su oboljeli od melanoma djelimično "pokriveni" terapijom.

- Upravo mi je došla poruka od Fikrete Abidović iz Zavidovića koja za svog supruga, oboljelog od melanoma, u Turskoj mjesečnu terapiju plaća jeftnije za 8.500 KM nego u BiH. Fudbaler Luka Modrić prodaje dres za Pomozi.ba koja skuplja novac. Dosta više, neće više Pomozi.ba skupljati dok naš ministar finansija, koji je u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje, daje 100 miliona KM za entitet RS. Premijer dadne 140 miliona KM za tunel Hranjen. Prije nekoliko dana bili smo kod federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca koji kaže: "Pa nek i 70 miliona KM dadnu za Fond solidarnosti". Ali onda dodaje: "Ne mogu se boriti sa članovima ove vlade". Jedino nas je on primio i Mirjana Marinković-Tepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parmalenta FBiH koja se pravi luda, a sve ih je postavila na funkciju. Ona ne shvata svoju ulogu, da sazove svu izvršnu vlast da se stvari riješe, neće da primi odgovornost. Kaže Marinković-Tepić da nije ona nadležna, nego Vlada. To je isto kao kad se žalite na nastavnika koji vam je maltretirao dijete u školi, pa odete kod direktora, a on vam kaže - nemam ja ništa s tim, idite nastavniku - pojašnjava Operta.

 VEZANI TEKST - Teški pacijenti izašli na proteste: Nadležni prave milionske uštede i oročavaju novac dok bolesni umiru

Na listi čekanja je i 149 teških pacijenata oboljelih od raka prostate, potvrdio nam je to Sead Sefić, predsjednik Udruženja oboljelih od raka prostate.

- Hoće li dočekati lijek, vidjet ćemo, neka je na čast ovoj vlasti. Lijek teškom pacijentu odmah treba, a oni ga čekaju od aprila. Ako se uključi kasno, neće im pomoći da prežive - ističe Sefić.

Sead Sefić

Kaže kako pacijenti nisu u mogućnosti sami nabaviti lijekove jer su jako skupi.

- Mjesečna terapija za oboljelog od karcinoma prostate iznosi oko 40.000 KM, a za melanom od 120.000 do 150.000 maraka. Koji to građanin ove zemlje, koji živi pošten život, može platiti - upitao je Sefić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.