open-navfaktor-logo
search
Podaci Agencije
U BiH nestašica pojedinih lijekova, nude se zamjene, sve veća potrošnja antibiotika
Apoteke u Bosni i Hercegovini ovih dana suočene su s nedostatkom zaliha lijekova, ali se nude adekvatne zamjene, tako da većih problema u snabdijevanju tržišta nije bilo.
11.01.2024. u 11:17
get url
text

U Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH kažu da dolazi do povremenih prekida u snabdijevanju određenim lijekovima na tržištu Bosne i Hercegovine.

Navode da veliki broj lijekova ima zamjene, u smislu da se radi o lijeku sa istom aktivnom tvari drugog proizvođača ili lijeku koji se koristi za istu indikaciju.

- To je razlog što do sada nije bilo većih problema u snabdijevanju tržišta - ocijenili su iz Agencije u razgovoru za FENA, ali nisu precizirali koji lijekovi najviše nedostaju na domaćem tržištu.

Evropska komisija je krajem godine objavila prvu EU listu kritičnih lijekova s ​​više od 200 aktivnih supstanci.

To je važan dio napora EU-a u Evropskoj zdravstvenoj uniji da pacijentima obezbijedi lijekove koji su im potrebni promoviranjem sigurne opskrbe kritičnim lijekovima i sprječavanjem nestašice.

Lijek se smatra kritičnim ako je ključan za osiguranje kontinuiteta njege, pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite i garantovanje visokog nivoa zaštite javnog zdravlja u Evropi.

Da je potrošnja antibiotika sve veća, upozorava i Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine.

Prekomjerna upotreba antibiotika opasno podriva njihovu efikasnost i povećava otpornost koja bi mogla biti odgovorna za 10 miliona smrtnih slučajeva godišnje širom svijeta do 2050. godine, upozorio je nedavno evropski ogranak Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.