open-navfaktor-logo
search
Nakon "big shit"
Svađu sa Plenkovićem prenosi u BiH, Milanović žestoko vrijeđa: To je seljački ispad SDA, da vidim kako će premijer odgovoriti
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je kao "seljački ispad" ocijenio istup vodeće bošnjačke stranke SDA koja je "osporila pravo hrvatskim dužnosnicima da raspravljaju o stanju u BiH". 
14.11.2020. u 21:15
get url
text

Milanović je premijeru Andreju Plenkoviću uputio prijedlog za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost čija bi jedna tačka bila posvećena položaju Hrvata u BiH i provedbi Dejtonskog sporazuma.

SDA je ovaj zahtjev ocijenila kao "novi populistički i protivpravni zahtjev gospodina Milanovića". Pozvali su ga da ne "oštri zube" na Bosni i Hercegovini jer to nikad nije donijelo dobro ni BiH ni Hrvatskoj. 

VEZANI TEKST - SDA poručila Milanoviću: Hrvatska nije nadležna da nadzire provedbu Dejtona

- Podsjećamo Milanovića da zadnji put kad su vijeća za nacionalnu sigurnost susjednih država raspravljala o BiH, transkripti sa tih sastanaka su bili dokazni materijali na osnovu kojih je utvrđena agresija susjednih država na Bosnu i Hercegovinu. Jedina vijeća koja su zadužena da nadziru provedbu Dejtona jesu Vijeće za implementaciju mira i Vijeće sigurnosti, koje je nedavno raspravljalo o stanju u BiH, te pozivamo Milanovića da se upozna sa zaključcima iznesenim tokom diskusije - poručili su iz SDA. 

- Baš se zanima hoće li Plenković reagirati na taj seljački ispad SDA koji određuje o čemu će se razgovarati na hrvatskom Vijeću za nacionalnu sigurnost. Baš me zanima hoće li tokom dan "Yutel" reagirati na to saopćenje SDA - rekao je Milanović prenosi tportal.hr

Istaknuvši kako su Hrvati konstitutivan narod u BiH bez kojeg, kako se izrazio, nema Bosne i Hercegovine, Milanović je upozorio da se "sistemski krše pravila Dejtona na štetu Hrvata u Federaciji BiH."

- Jasno je da time ciljano odajem priznanje cjelovitoj BiH i javi se nekakva stranka (SDA) iz susjedne BiH - inače bratska stranka HDZ-a, to su ti europski "pučani", sve s kolca i konopca, i normalno im je da oni određuju o čemu će se razgovarati u Hrvatskoj - kazao je Milanović.

Ponovio je kako Plenković ne želi da se o tome (o konstitutivnom hrvatskom narodu u BiH) razgovara. Po Milanovićevim tumačenju, javnost mora znati razloge Andreja Plenkovića koji se, kako je rekao, boji da mu neko u Briselu ne zamjeri jer "on planira još jedno iskrcavanje u Brisel kad ovdje propadne."

- Zato mora tamo čuvati reputaciju, cijena nije u pitanju - hercegovački i bosanski Hrvati, nije u pitanju. To je moje mišljenje - dodao je Milanović.

VEZANI TEKST - Milanović: Kršenje Dejtona na štetu Hrvata u FBiH treba biti tema Vijeća za nacionalnu sigurnost

Naravno, nije mu dužan ostao Plenković te je poručio: 

- Javno objaviti dnevni red VNS-a i stavljati temu BiH i Hrvata u fokus dan pred lokalne izbore u BiH je vrhu naravni diplomatski i briljantan potez koji će demobilizirati bošnjačko tijelo i oni neće na izbore. To je vrhunac tog Twitter sportskog pristupa, on je to izbrusio gledajući cijene polovnih auta između 1996. i 1999. u Briselu.  To se, valjda, sada radi s gospođom Krišto, njegovom prijateljicom, piše se da se Hrvatima u BiH pošalje poruka da Vlada ne brine o njima, Vlada koja je dala 40 miliona kuna za mostarsku bolnicu. Kada to učinimo, kada damo za sveučilište, kažu da nije dobro. Kada damo novac za kulturu, obrazovanje, vjerske institucije, ni to nije dobro - piše Jutarnji.hr.

- Zar nismo stvorili mostove na Koridoru 5C, otvorili predstavništvo HRT-a u Mostaru...? Sve što radimo, Hrvati u BiH cijene i podržavaju. Želimo do konkretnih rezultata - kazao je Plenković. 

Svoje svađe sa Plenkovićem i silne uvrede upućene hrvatskom premijeru, zbog kojih ga ismijavaju i javnost i mediji susjedne države, Milanović nastoji prenijeti sada i u Bosnu i Hercegovinu. 

Nije ovo prvi put da se predsjednik Hrvatske o našoj zemlji izražava pogrdno. 

Na snimku iz 2016. godine čuje se kako za BiH kaže "to uopće nije država, to je big shit (veliko sranje)".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.