open-navfaktor-logo
search
Jonathan Mennuti
Supervizor: Status Brčko distrikta je jasan, entiteti imaju obavezu da ga podrže
Administrativna i teritorijalna struktura Bosne i Hercegovine je jasna, kao i status Brčko Distrikta u skladu s Konačnom odlukom i Amandmanom I na Ustav BiH, saopćeno je iz OHR-a te navedeno kako su država i oba entiteta preuzeli trajne pravne obaveze prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Konačnoj arbitražnoj odluci za Brčko.
06.07.2023. u 16:46
get url
text
Jonathan Mennuti, supervizor, Brčko Distrikt
Jonathan Mennuti, supervizor, Brčko Distrikt

Provociranje debate o ovoj temi je, kako ističu, besmisleno i odvlači pažnju od pitanja koje bi trebalo biti u fokusu, a to je razvoj samog Brčkog.

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Jonathan Mennuti podsjeća na opredijeljenost lokalnih zvaničnika, koja je navedena u njihovoj zajedničkoj izjavi iz decembra 2021. godine, da zajedno rade na postizanju većeg napretka Brčkog i da ne dozvole da se Distrikt koristi za podizanje tenzija i političke razmirice na bilo kom nivou.

Entiteti i državni nivo vlasti također imaju obavezu da pomognu napredak Brčkog. Prema Konačnoj odluci, kako je navedeno, entiteti su dužni podržavati jedinstven status Brčkog, tako da se Distrikt ne smije instrumentalizirati bilo u političkim potezima ili u retorici.

Uspješna provedba Konačne odluke i završetak rada Arbitražnog suda zavise od potpunog poštivanja ovih obaveza od strane entiteta, te uspješnog, neprekidnog i nezavisnog funkcioniranja institucija Distrikta.

Supervizor i predsjedavajući arbitar će nastaviti pažljivo pratiti sva dešavanja u tom pogledu, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.