open-navfaktor-logo
search
Direktor Zavoda PIO FBiH
Subašić se pohvalio da su lani penzije povećane više od 20 posto, no nije pojasnio zašto će u aprilu rasti tek dva posto
Isplata martovskih penzija prema Subašićevim riječima počinje 5. aprila, ne ranije.
Faktor/FTV
28.03.2024. u 17:13
get url
text
Halil Subašić
Halil Subašić
FOTO: Zavod PIO FBiH
Direktor Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje Halil Subašić gostujući na Federalnoj televiziji kazao je kako će isplata martovskih penzija početi 5. aprila, ne ranije. Upitan za koliko će biti uvećane penzije 15. aprila, Subašić je najprije kazao kako čekaju podatke Federalne agencije za statistiku, a potom kazao kako se može očekivati dva posto i da to nije malo s obzirom na to da su u januaru penzije aktontativno povećane za pet posto.
Sadašnja najniža penzija iznosi 565 KM, a povećanje penzije od dva posto na ovu cifru je mizernih 11,3 KM.
Komentirao je i zahtjeve penzionera da se izmijeni član 79. Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i penzije usklađuju ne prema sadašnjem rastu BDP-a i indeksu potrošačkih cijena, već prema prosječnoj plaći u FBiH i potrošačkoj korpi.
Smatra da se ne treba u to upuštati navodeći kako su prema tim parametrima penzije u prošloj godini povećane za čak 20 posto a od 2018. godine kada je Zakon o PIO-u stupio na snagu za 70 posto "zaboravivši" kazati da je takvo stanje bilo za vrijeme Vlade FBiH na čelu sa premijerom Fadilom Novalićem.
- Vlada je već u januaru akontativno-privremeno povećala penzije za pet posto. Konačno usklađivanje će biti 15. aprila kada budemo imali sve parametre potrebne za određivanje konačnog iznosa usklađivanja, pa ćemo 15. aprila konačno uskladiti iznos penzija - rekao je Subašić.
Osvrnuo se na zahtjev penzionera da im se isplati jednokratna pomoć od po 670 KM.
- Mi smo još prošle godine radili na isplati jednokratne pomoći, ali usljed naslijeđenog stanja, tokova, nije bilo tada mogućnosti da se isplati jedna takva pomoć. Koliko vidim, takvi razgovori su nastavljeni. Fond PIO nema nadležnosti da donosi takve odluke i isplaćuje bilo kakve jednokratne pomoći. To je na Vladi - rekao je Subašić.
Osvrnuo se na još jedan zahtjev penzionera, da se u Zakonu o PIO-u brišu sadašnji parametri i uvedu prema visini prosječne plaće u FBiH i potrošačkoj korpi.
- Zakon o PIO-u je sistemski zakon i predstavlja jedan od temelja društva. I ja bih nelako otvarao izmjene i dopune zakona u tim nekim pravcima vezanim za promjenu parametara. Možda je ove godine rasla prosječna plaća, ali iduće godine možda neće biti slučaj pa ćemo se dovesti u situaciju da tražimo opet promjenu zakona.
Mislim da su ova dva parametra, takozvana "švicarska formula" koja je zastupljena u zemljama u regionu sasvim adekvatna. Podsjetit ću da je evo prošle godine povećanje penzija bilo više od 20 posto. Ove godine, pet posto akontativno i evo očekujemo završne podatke vjerovatno do nekih dva posto, ali to je povećanje od sedam posto - rekao je i dodao:
- Stupanjem na snagu novog zakona 2018. godine najniža penzija je bila 326 KM, sada je 565 KM. To je povećanje za više od 70 posto. Naravno, nije sve idealno. Mi smo u regionu možda među boljima. Imamo bolji odnos prosječne plaće sa prosječnom penzijom nego što to ima Hrvatska ili Srbija, a o Republici Srpskoj da i ne govorim.
Inače, u RS-u su početkom ove godine penzije povećane za 9,2 posto.
Odgovarao je i na pitanje da li će se penzije isplaćivati prije petog u mjesecu.
- Zakon je odredio da se penzije isplaćuju do petog, a može se isplatiti i prije petog. Mi smo prošle godine zbog pozitivnih finansijskih trendova odlučili da isplaćujemo penzije malo ranije, efekat je bio stvarno odličan. S obzirom na to da je početak fiskalne godine, još imamo mnogo nepoznanica, u ovoj godini nismo uspjeli realizirati isplatu penzija prije petog u mjesecu, ali ćemo nastaviti raditi na tim aktivnostima da bi što prije isplatili penzije - rekao je Subašić.
Upitan konkretno kada će početi isplata martovske penzije, odgovorio je 5. aprila.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.