open-navfaktor-logo
search
Bivši premijer objasnio
Novalić o Konakovićevim "analizama" penzija i da li je istina da za osam godina neće biti novca za isplatu?
Šta će biti za osam godina, pokazuje da Konaković ne poznaje funkcioniranje kompletnog fiskalnog sistema čiji je dio i sistem prikupljanja sredstava za PIO, govori Fadil Novalić.
Autor: E.D.-Š.
20.03.2024. u 15:19
get url
text
FOTO: Faktor
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) odnedavno je postao ekspert i kada je riječ o penzijama, budžetu, općenito ekonomskim kretanjima. Tako je na jednoj televiziji komentirajući budžet Federacije i dio koji se odnosi na penzije rekao da se za osam godina penzije neće moći isplatiti ako ne bude svježeg kapitala, jer će biti potrebno šest milijardi.
- Naš budžet je 7,5 milijardi KM, od toga 3,2 milijarde KM su penzije. One će 2032. godine biti šest milijardi, a mi smo zadnja zemlja po stranim investicijama ubjedljivo u regionu. Mi bez svježeg kapitala, brzog kapitala koji će brzo pokrenuti ekonomiju, nema teorije da u ovom srazmjeru primamo penzije. To je treptaj oka i naći ćemo se u situaciji da nijedan premijer, nijedan mađioničar neće moći penzije isplatiti. Sada je došla neka ozbiljna politika - rekao je Konaković.
Ima li u tome istine pitali smo bivšeg premijera Federacije BiH Fadila Novalića koji se nalazio na čelu najuspješnije Vlade FBiH do sada.
- Šta će biti za osam godina, pokazuje da Konaković ne poznaje funkcioniranje kompletnog fiskalnog sistema čiji je dio i sistem prikupljanja sredstava za PIO. On tu vjerovatno na krajnje pojednostavljen način kalkulira sa očekivanim porastom penzionera koji postojeći broj uposlenih neće moći servisirati.
Stvarni događaj se odvija sasvim drugačije. Za rast penzionog fonda je ključni rast ekonomije, bilo da se taj rast koristi za servisiranje realnog povećanja penzija ili za servisiranje povećanja samog broja penzionera - govori Novalić za Faktor i dodaje:
- Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) je ključni zadatak svake vlade svijeta. Svjedočimo da evo gotovo godinu dana rada nametnute vlade to nikada niko nije spomenuo.
Znači, najvažniji je ekonomski rast, a on zahtijeva korištenje resursa koje imamo (energetski, poljoprivredni, rudni, drvni, transportni...) Kapital koji nam ni sada ne nedostaje (30 milijardi je štednja na bankama plus međunarodni izvori), ljudski resursi koje ćemo očito morati kroz uvoz radne snage namirivati.
Naglašava kako je očito da imamo pretpostavke za ekonomski rast.
- Ali on nije glavna tema društva. Dakle, za osam godina društvo mora biti samo razvijenije i bogatije (pa makar i uz pomoć stranih radnika kao što je slučaj u cijeloj Evropi). Penzioni fond bi mogao biti u mnogo boljem položaju nego danas, kao što je danas u mnogo boljem položaju nego što je bio 2015. godine, kada ga je preuzela moja Vlada FBiH. PIO se zaista može naći u poziciji o kojoj govori Konaković ako bi se nastavio ovaj trend koji su oni nametnuli - poručio je Novalić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.